"Man blir ju stel när man blir gammal"

Svetten lackade när Oxelösunds pensionärer körde sitt- och stågympa med PRO.

Många av kommunens äldre besöker PRO-lokalen varje vecka för att träna sitt- och stågymnastik.

Många av kommunens äldre besöker PRO-lokalen varje vecka för att träna sitt- och stågymnastik.

Foto: Anton Comstedt

Oxelösunds kommun2019-11-26 19:40

Varje onsdag träffas de i PRO-lokalen. Intresseorganisationen har erbjudit sitt- och stågymnastik i lite mer än ett år, och intresset har ökat med tiden. 

– Vi är 19 deltagare totalt, men det är lite trångt då vi har en liten lokal. Det är säkert fler som vill vara med men jag kan inte ta in fler, säger Marianne Johansson som är instruktör på passen. 

Under det 30 minuter långa passet får deltagarna göra övningar både sittandes och ståendes. Fördelen med sitt- och stågymnastik är att man tränar flera delar av kroppen. 

– Jag börjar med att mjuka upp, sedan tar jag armar, rygg, mage och kondition. Jag kör hela kroppen och tar bit för bit helt enkelt, säger Marianne. 

När PRO började med sitt- och stågympa var de sju personer i gruppen. Nu är de 19 stycken och Marianne tror att dessa pass har blivit så populära för att de är väldigt inkluderande. 

– Om du går till ett gym till exempel så passar kanske inte det alla. Här kan man vara med och köra efter sina förutsättningar. Det är inget tvång att alla ska hänga med på precis allting, men alla gör sitt yttersta, säger hon. 

En person som nyss avslutat ett pass med Marianne är Anette. Hon har bara gott att säga om sitt- och stågymnastik. 

– Jag tycker att det gör nytta. Det känns skönt att få göra sådana här grejer, för man blir ju stel när man blir gammal, säger hon. 

– Sedan har vi ju väldigt roligt tillsammans. Den sociala biten är också otroligt viktig, säger Marianne. 

Marianne Johansson är instruktör på passen.
Marianne Johansson är instruktör på passen.
Karta: PRO-lokalen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!