Mängder av lyktor tänds på Järntorget

Järntorget kommer att lysas upp ordentligt under fredagskvällen. Unga oxelösundare är med i manifestationen Tusen lyktor.

På fredag genomförs återigen manifestationen tusen lyktor på Järntorget. På programmet står bland annat musik framförd av flera förskolor samt musikskolans elever.

På fredag genomförs återigen manifestationen tusen lyktor på Järntorget. På programmet står bland annat musik framförd av flera förskolor samt musikskolans elever.

Foto: Arkivfoto: Magnus Andersson

Oxelösunds kommun2019-11-20 16:20

Tusen lyktor börjar bli ett återkommande evenemang i Oxelösund. Under några års tid har barnen samlats på Järntorget och tänt lyktor som de själva gjort och sjungit tillsammans. Manifestationen genomförs på samma tid på olika platser i Sverige. Just exakt tusen lyktor blev det dock inte i Oxelösund senast det begav sig.

"De som startat manifestationen vill veta hur många lyktor i varje stad som varit tända. Ifjol var det 28 500 lyktor, visst kan vi bli fler i Sverige i år? I Oxelösund tände vi 748 stycken - kan vi nå 1 000 i år?" står det i inbjudan.

Klockan 18 på fredag samlas barnen på Järntorget. Dagen sammanfaller med internationella barndagen och tanken är även att "synliggöra barnen och att ge dem en gemensam röst i det offentliga rummet".

– Tusen lyktor är en manifestation som bara växer och växer. I år blir det fler lyktor än någonsin för att sätta internationella barndagen i centrum. Till årsskiftet blir FN:s barnkonvention lag i Sverige och det är viktigt att lyfta detta så att vi gör allt vad vi kan för att trygga barnens rätt i samhället, säger Defne Koman Alm som är rektor för Peterslunds förskole-skolområde.

På programmet i år står bland annat tal, sånger av Peterslunds förskola, Blåklockans förskola samt Oxelösunds musikskola.

Tusen lyktor började ursprungligen i Umeå, men har under de senaste åren spridits över landet.

Karta: Oxelösund Centrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!