Mayvor känner framtidstro för Oxelösund

2020 firar kuststaden 70 år. Den befolkningsmässiga utvecklingen har varit en berg- och dalbana, men S-veteranen Mayvor Lundberg andas framtidsoptimism.

Från sin uteplats på Oxelösgatan kan Mayvor Lundberg se hur den nya skolan växer fram ute på gärdet, på samma plats där Häggenskolan tidigare låg.

Från sin uteplats på Oxelösgatan kan Mayvor Lundberg se hur den nya skolan växer fram ute på gärdet, på samma plats där Häggenskolan tidigare låg.

Foto: Tobias Johannesson

Oxelösunds kommun2019-12-27 19:03

OXELÖSUND 70 ÅR

”Snart är det Nyköping som är lillebror”, spådde Året Runt 1960. En reporter fick i uppdrag att skildra "Sveriges Klondyke" och enligt artikeln skulle Oxelösund bli landets modernaste stad.

Det fanns fog för optimismen efter att industrijätten Gränges investerat 600 miljoner kronor i järnverket. En massiv förändring för arbetsmarknaden - och för den gamla bebyggelsen i centrala Oxelösund, som jämnades med marken för att ge plats åt nya bostäder. Mellan 1950 då Oxelösund fick stadsrättigheter och fram till 1970 närapå tredubblades befolkningsmängden. Den låg då på 15 187.

1974 var de stora förändringarna genomförda. Då flyttade Mayvor Lundberg till kuststaden.

– De infödda tyckte att det var förskräckligt, och det tycker de nog fortfarande: ”Var är alla våra gamla hus?”.

– Och visst är det fint om man strosar i Trosa eller andra gamla städer, men då ska husen underhållas. Fast på sätt och vis är det lite synd att det gamla är borta, säger Mayvor Lundberg, veteran inom Socialdemokraterna och mångårig ordförande i kommunfullmäktige.

Befolkningsutvecklingen följde i stora drag industritillväxten, och när konjunkturen svängde från slutet av 70-talet och framåt uppstod ett bostadsöverskott. En ny rivningsvåg inleddes på Ramdalshöjden, Frösäng och vid gamla vattentornet där de karaktäristiska punkthusen försvann.

Efter att befolkningssiffran fallit till drygt 10 000 år 2000 har trenden vänt. Oxelösund växer igen.

– Vilket delvis har med flyktingströmmen att göra. Men vi behöver nyanlända för det kommer bli svårt att klara arbetskraften annars. Vi har över 30 procent som är över 65 år här, vilket är högre än snittet i landet, och äldreomsorgen skriker efter folk, säger Mayvor Lundberg.

Vilka framtidsfrågor tycker du är viktiga för Oxelösund? 

– Att vi får igång en byggnation så att folk kan flytta hit. Det såg vi med det nya huset på Norra Malmgatan, det blev fullt och det byggs ute på Femöre.

– Men enligt prognoser som gjorts så kommer det bli tufft för samtliga kommuner och regioner runt 2030, så det gäller att förebygga det nu.

Fler oxelösundare innebär ett större behov av fler platser i skola och förskola. Från uteplatsen kan nu Mayvor följa hur den nya Oxelöskolan växer fram, på samma plats där Häggenskolan låg, innan den stängdes ner under 90-talet.

– Jätteroligt, då blir det lite liv här ute på ängen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!