Musikskolan ska inte läggas ner

En utredning har gjorts kring konsekvenserna om Musikskolan och Öppna förskolan i Oxelösund skulle läggas ner.

Tusen lyktor, som arrangerades i fredags, är ett av de evenemang som Musikskolan synts och hörts på. "Det är ett exempel som visar på hur viktig Musikskolan är", säger Britta Bergström (S).

Tusen lyktor, som arrangerades i fredags, är ett av de evenemang som Musikskolan synts och hörts på. "Det är ett exempel som visar på hur viktig Musikskolan är", säger Britta Bergström (S).

Foto: Arkivfoto/Magnus Andersson

Oxelösunds kommun2019-11-26 13:03

– Under utbildningsnämndens senaste sammanträde godkändes utredningen, säger utbildningsnämndens ordförande Britta Bergström (S).

Kommer Musikskolan och Öppna förskolan att läggas ner?

– Nej. Vi har inte för avsikt att arbeta vidare med det här, utan har lämnat andra uppdrag till utbildningschefen, säger Bergström.

Bakgrunden till att en avveckling, eller en delavveckling, av de två verksamheterna kommit upp till ytan är att utbildningsnämndens dras med underskott och just nu jobbar med att försöka få 2020 års budget i balans. Utbildningsnämndens årsprognos för 2019 är ett minus på 8 937 000 kronor.

– Det är så att det fattas pengar. Vi vänder på varenda sten och av den anledningen har vi såklart tittat även på Öppna förskolan och Musikskolan, då det är verksamheter som är icke anslagsfinansierade och inte något som vi måste ha. Men konsekvensen av att lägga ner de här verksamheterna skulle vara stora, säger Bergström.

Enligt utredningen skulle en nedläggning ge en mindre besparing under 2020 och sedan en besparing på tre miljoner kronor 2021.

” Konsekvenserna av en nedläggning av Musikskolan är stora och skulle bidra till att meningsfulla aktiviteter för barn och unga i Oxelösund försvinner. Om så sker kommer inte nämnden i lika stor utsträckning bidra till att barn och unga får ta del av ett rikt kulturliv”, står det i utredningen.

Även en nedläggning av Öppna förskolan bedöms i utredningen få stora konsekvenser, bland annat ur ett integrationsperspektiv.

Karta: Musikskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!