– Det vi har gjort är att vi följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och därför bestämt att i största möjliga mån så ska inte barn och elever ta mat själva, utan vi ser till att personal gör det, säger Jessica Westerlund, kostutvecklare på Oxelösunds kommun.
En annan förändring är också att bara ett lunchalternativ kommer serveras.
– I Oxelösunds kommun har man egentligen två alternativ. Då har vi valt att vi bara serverar alternativ ett, men alla som har specialkost får det.
Även salladsbuffén kommer att ha ett begränsat utbud. En orsak till besluten är att skolorna har sett att det lätt blir köbildning när det finns två alternativ och barnen inte får ta maten själva. Att bara servera en rätt ska också minska matsvinnet.
– Det blir svårt att kontrollera hur mycket livsmedel som går åt eftersom elev- och vuxenantalet är väldigt osäkert. Då blir det väldigt mycket livsmedel som slösas och slängs.
I skolmatsalar och kök har det också lagts ett fokus på renlighet och städning.
– På vissa skolor har kommunen städning i matsalar och vissa har det utlagt på städbolag. Vi har grundläggande livsmedelssäkerhet och alla våra anställda skriver på ett hygienavtal.
– Jag tror att alla lägger till extra resurser och är mer noggranna. Barnen torkar inte borden själva, det gör vår personal med material som sen kastas så vi använder inte några disktrasor. Man tänker till lite extra helt enkelt.