Vattenfall släppte under onsdagen samrådsredogörelsen för den nya elledningen mellan Hedenlunda i Flens kommun och SSAB i Oxelösund. Just Oxelösund har varit den mest kritiska delen, där bland annat kommunen kraftfullt kritiserat den första korridor som föreslogs. Något som nu gjort att Vattenfall avvaktar med att peka ut någon korridor just där. Det nuvarande förslaget slutar vid Marsvikens början.
– Den här samrådsredogörelsen går bara fram till Oxelösund. Där fortsätter vi att utreda frågan med fördjupade analyser kring vad som är möjligt. Vi tar till oss av de synpunkter vi fått och ska vända på varje sten, säger Eva Vitell som är kund- och marknadschef vid Vattenfall eldistribution.
Oxelösunds kommun har bland annat pekat på att det första förslaget skär rakt igenom två utvecklingsområden när det gäller bostäder, Inskogen och Vivesta, i en kommun som har en tämligen liten oexploaterad yta.
– Det finns en stor oro när det gäller möjligheten till expansion i Oxelösund. Samtidigt är man väldigt mån om SSAB:s tillväxt. Det här är komplexa frågeställningar för alla inblandade och det har vi stor respekt för, fortsätter Vitell.
Det alternativ som nu tagits fram mellan Hedenlunda fram till Marsviken är den västra av de olika korridorerna som fanns från början.
– Vi fortsätter nu att utreda den exakta sträckningen där ledningen ska kunna gå i det här stråket som på sina håll är 400 meter brett. Vi kommer att titta på allt ifrån miljö, kulturmiljö och hur den påverkar närboende. Själva kraftledningsgatan kommer i slutändan att bli ungefär 45 meter bred, säger Vitell.
Bakgrunden till bygget är SSAB Oxelösunds omställning. Innan 2026 vill de ersätta masugnarna med en ljusbågsugn där skrot ska smältas. Men till den krävs det el - mycket el. Så mycket att det krävs en helt ny ledning, nästan i stamnätsstorlek, från Hedenlunda i Flens kommun, genom delar av Katrineholms kommun, Nyköpings kommun - och rakt genom hela Oxelösunds kommun, fram till SSAB.
– Vi behöver 200 megawatt effekt via en egen kraftledning. Annars kan det bli så att vi stör de andra abonnenterna när ljusbågsugnen körs. Vi har frågat Vattenfall och de säger att den här effekten finns och att vi kan få det, säger Jacob Sandberg som är teknisk chef för Special steel, där anläggningen i Oxelösund ingår.