Vatten och avlopp. Fjärrvärme, el och sophämtning. Det är faktorer som direkt påverkar boendekostnaderna – och som kan skilja väldigt mycket mellan olika kommuner.
Östra Sörmland är ett exempel så gott som något. Här skiljer sig driftskostnaderna för en lägenhet på 67 kvadrat rejält. Från 1 611 kronor i månaden i Oxelösund till 2 142 kronor i månaden i Gnesta.
Siffrorna kommer från Nils Holgerssonrapporten som nyligen har släppts i 2019 års version. Snabbt förklarat så har rapportmakarna skapat ett fiktivt lägenhetshus med 15 lägenheter som de flyttat runt i alla Sveriges kommuner och tagit reda på vad driftkostnaderna för en snittlägenhet på 67 kvadrat är. Trosa hamnar på plats 169 bland kommunerna med en kostnad på 2 105 kronor i månaden och Nyköping på plats 176 med en kostnad på 2 111 kronor i månaden.
Oxelösund sticker minst sagt ut då man får leta ordentligt för att hitta en kommun med lägre omkostnader för boendet. Bara två kommuner i Sverige är billigare. Detta trots att prisökningen i Oxelösund har varit 4,6 procent jämfört med 2018.
Tidningen har tidigare i höst publicerat flera artiklar om omkostnaderna för boendet och en förklaring till varför Oxelösund ligger så pass lågt är den billiga fjärrvärmen.
– En sak som gör sitt till i Oxelösund är att man har en leverantör av spillvärme i SSAB. Det gör att man har ett av landets lägsta fjärrvärmepris, sa Thomas Folkesson, som arbetar med Nils Holgerssonrapporten, då.
En annan sak som kan spela in är att Oxelösund är en relativt tätbefolkad kommun med liten yta.
– Ju mer samlat nät man har, desto bättre förutsättningar är det för att hålla nere kostnaderna för infrastrukturen, sa Folkesson.
Gnesta är en av få kommuner där omkostnaderna för boendet har minskat. Minus 3,6 procent jämfört med 2018 ger nu plats 201 av landets kommuner.
Prisökningen för hela riket är 4,8 procent, betydligt mer än inflationen. Det innebär i snitt ungefär en hundralapp mer i månaden.
– Det är den högsta ökningen på tio år, säger Hans Dahlin, ordförande för den årliga Nils Holgersson-rapporten, till TT.
För Sverige som helhet är det framförallt elpriserna som står för kostnadsökningen. Totalt har elen och elnätsavgifterna i snitt gått upp över tolv procent det senaste året.
Billigaste kommunen i Sverige är Luleå med en månadskostnad på 1 560 kronor.