Oxelösundaren sitter i karantän i New York

Oxelösundaren Therese Karlsson sitter i karantän i sin lägenhet - precis som resten av invånarna i New York. "Det pratas om ännu mer restriktioner", berättar hon.

Therese Karlsson arbetar till vardags som fastighetsmäklare, men den branschen har tvärnitad nu.

Therese Karlsson arbetar till vardags som fastighetsmäklare, men den branschen har tvärnitad nu.

Foto: Privat

Oxelösunds kommun2020-03-29 07:14

– Allt gick bra tills corona hände, säger oxelösundaren Therese Karlsson.

Hon flyttade till New York 2018 för att studera och hann precis bli klar med skolan och hade påbörjat arbetet som fastighetsmäklare när hela livet - och hela New York - tvärnitade. Nu har mångmiljonstaden som beskrivs som ett av de mest coronasmittade områdena i USA satts i karantän. Therese är tvungen att jobba på distans - men har ändå inga uppdrag just nu. Hon vittnar om att New York förvandlats från en pulserande storstad till en tillvaro där mångas liv är satt på paus.

– Vi sitter i karantän i våra små lägenheter, men får än så länge, tack gode gud, gå ut och handla och gå promenader. Det är lite olika beroende på var i New York man befinner sig, men vi får inte vara i större grupper än två personer. Det kör omkring polisbilar på gatorna med megafoner och ropar att folk ska gå in i sina hem igen, säger Therese. 

Hon berättar om en situation som är pressande på många sätt samtidigt. Trångboddhet, ansträngd ekonomi och vänner som blivit smittade av coronaviruset. Hemlängtan, oro för den egna hälsan och osäkerheten kring om och när det går att resa härifrån är några av sakerna som snabbt blivit vardag.

– Ska jag vara ärlig så mår jag inte jättebra. Jag trivs inte med att vara själv och instängd och inte kunna träffa vänner och socialisera. Jag är långt bort från familjen och vet inte hur länge den här karantänen ska pågå – eller om det kommer ännu tuffare restriktioner. Samtidigt har många det jättetufft att klara sig utan lön och det gäller allt från lägre inkomstklasser till rikare medelklass, berättar hon.

En störtdykning av ekonomin ihop med höga bostadskostnader är bara ett av alla problem.

– Jag delar en liten tvårummare med en kompis och vi har en hyra på 30 000 svenska kronor. Det känns tufft när man inte har någon lön längre. Folk är väldigt deprimerade kring sådana saker, det här landet är inte byggt för att något sådant här ska hända. Många har inte råd att gå till läkaren, allt fungerar så annorlunda här jämfört med i Sverige.

Det har gått ett drygt decennium sedan hon bodde i Oxelösund, men släkten finns kvar i trakten.

– Om jag kunde teleportera mig nu så skulle jag vilja vara i barndomshemmet på Nyponvägen i Peterslund. Jag drömmer mig bort till Oxelösund var och varannan dag. Att kunna ta sig igenom den här krissituationen med möjligheten att springa varvet på Jogersö eller vara ute i skärgården. Det hade varit mycket värt.

– Folk är verkligen rädda och skärrade i New York. Det är så många som är smittade och samtidigt kommer det här påverka ekonomin under en lång tid. Det är verkligen på liv och död här. Men vi försöker verkligen hjälpa varandra så gott det bara går och det är väldigt fint.

Therese Karlsson har följt med en del i svensk media och anser att alla i Sverige inte verkar ta situationen lika seriöst som i New York.

– Vi lever i en krissituation och jag önskar verkligen att det inte blir såhär i Sverige. Jag skulle ge rådet att alla tar sitt ansvar minska ner alla sociala kontakter som att ses på middagar och liknande och stanna hemma helt om man känner sig det minsta sjuk. Så som vi lever i New York nu är verkligen inte roligt. Samtidigt har jag vänner i Spanien och det är fruktansvärt det som händer där. Vår svenska sjukvård är fantastisk, men den måste få chansen att hinna med.

New York i karantän

Det var för en dryg vecka sedan som New Yorks guvernör Andrew Cuomo beordrade karantän. Alla företag, undantaget de som utför helt nödvändiga uppgifter, skulle stängas, samtidigt som folksamlingar förbjöds.

De senaste dagarna har han dock vacklat lite kring beslutet skriver tidningen New York post. Bland annat på grund av att många äldre, som befinner sig i riskgruppen, nu blandats med yngre i sina hem och att smittan kan ha spridits mer i de grupperna på grund av karantänen.

Karta: New York
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!