På rundtur i Femörefortet – med ficklampor

Fredagens mörkervisningar i Femörefortet blev en succé. Nu kan fortet stå nedsläckt fler gånger i framtiden.

Det var kolsvart inne i Femörefortet under fredagens rundturer.

Det var kolsvart inne i Femörefortet under fredagens rundturer.

Foto: Anton Comstedt

Oxelösunds kommun2019-11-01 17:03

Det var ingen vanlig rundtur för de 56 personer som tog sig till Femörefortet under allhelgonadagen. Alla lampor i anläggningen var av och besökarna fick se med hjälp av ficklampor. Föreningen Femörefortet fick idén att visa anläggningens insida i mörkret under ett strömavbrott.

– För fyra, fem år sedan kom vi hit en höstdag. Den här dagen kom jag och en till hit och det var strömavbrott. Flera av besökarna hade åkt långt och vi tyckte att det vore synd om de skulle behöva åka hem igen. Då kom vi på idén att vi kan ta med oss ficklampor, säger Per Rödseth som var en av fredagens guider. 

Efter fyra år blev det till sist en ny mörkervisning. Föreningen kände att det var ett bra läge för detta under allhelgonahelgen. 

– Nu slog vi till och tänkte vi att det äntligen ska bli av. 

Femörefortet byggdes mellan år 1961 och 1964. Fortet ingick i en serie med 30 andra kustartillerianläggningar längs Östersjökusten. Dessa anläggningar byggdes för att skydda Sverige under kalla kriget. 

– I vårt fall stod ju de (Sovjetunionen) på andra sidan Östersjön med stora, beväpnade styrkor. Bedömningen från västsidan var ju då att om de skulle få för sig att anfalla så skulle de komma över havet. 

Efter en av fredagens rundturer säger Per att det verkar som att besökarna uppskattade det nya konceptet, och det kan bli fler mörkervisningar framöver.

– Redan nu känner jag att det här blev så pass bra att vi nog kommer att fortsätta med det här. 

Några av besökarna tittar in i ett förråd med förnödenheter.
Några av besökarna tittar in i ett förråd med förnödenheter.
Karta: Femörefortet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!