När Vattenfall släppte sitt förslag på korridor där den nya, stora kraftledningen mellan Hedenlunda i Flens kommun och SSAB i Oxelösund ska gå, slutade sträckningen strax innan Marsviken. Deras tidigare förslag på dragning genom Oxelösund stötte på stora protester från kommunens håll. Ledningen skulle ha begränsat kommunens utvecklingsplaner för flera områden, som Vivesta och Inskogen, avsevärt.
Det bestämdes att Vattenfall skulle göra en fördjupad analys för den sista delen - något som man nu är klar med och som Oxelösunds kommunledning fått ta del av. Till stora delar ser ledningen ut att kunna gå i den befintliga kraftledningsgatan som redan går genom kommunen fram till SSAB.
– Vattenfall har presenterat slutsatserna av sin fördjupade utredning och vi har fått det glädjande beskedet att ledningen med vissa justeringar kommer att kunna gå i befintlig kraftledningsgata. Endast några mindre avsteg från den nuvarande sträckningen av kraftledningsgatan behövs. Tack vare det påverkas inte kommunens framtida utvecklingsplaner och SSAB Oxelösund tillförsäkras den el som behövs vid omställningen till kolfri stålproduktion. Båda dessa målsättningar har varit viktiga för oss, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) till oxelosund.se.
Fastigheter i vare sig Inskogen, norra Peterslund eller Sundsör ska enligt kommunen komma att påverkas. Om förslaget blir verklighet kommer dock några av de befintliga kraftledningsstolparna att flyttas - och nya att byggas. På några platser i kommunen kommer dessa att komma närmare bebyggelse. Vattenfall kommer att bjuda in de fastighetsägare som berörs av den tilltänkta sträckningen för kraftledningen till ett samråd.
Bakgrunden till bygget är SSAB Oxelösunds omställning. Innan 2026 vill de ersätta masugnarna med en ljusbågsugn där skrot ska smältas. Men till den krävs det el - mycket el. Så mycket att det krävs en helt ny ledning, nästan i stamnätsstorlek, från Hedenlunda i Flens kommun, genom delar av Katrineholms kommun och Nyköpings kommun - och rakt genom hela Oxelösunds kommun, fram till SSAB.
– Vi behöver 200 megawatt effekt via en egen kraftledning. Vi har frågat Vattenfall och de säger att den här effekten finns och att vi kan få det, sa Jacob Sandberg som är teknisk chef för Special steel, i en intervju i slutet av förra året.