Politiker byggde bod på kommunens mark

Tidigare ordföranden i miljö- och byggnadsnämnden byggde en friggebod på kommunens mark. Troligtvis har ett flertal fastighetsägare helt missat ett avtal från 1982.

Får Inge Ståhlgrens (S) bod vara kvar? Enligt ett avtal som berör bullerplanket får marken närmast det - som pekas ut som kommunens - inte bebyggas.

Får Inge Ståhlgrens (S) bod vara kvar? Enligt ett avtal som berör bullerplanket får marken närmast det - som pekas ut som kommunens - inte bebyggas.

Foto: Peter Alexis

Oxelösunds kommun2019-10-24 19:17

Det är en ljum oktobereftermiddag. Än växer det vindruvor på Inge Ståhlgrens (S) veranda på Jägarvägen i Oxelösund. Hans lilla trädgård vetter ut mot Sundavägen som skyms bakom en bullerskärm. Ett plank som står på kommunens mark. Det Ståhlgren – och flera av hans grannar – inte känt till är att en del av deras trädgård innanför planket i själva verket är kommunens mark.

– Jag har aldrig hört talas om det här avtalet. Det är ju inte det första man tänker när man flyttar in, att en del av tomten innanför planket inte är ens tomt. Jag fick ingen info av den som sålde huset till mig 1986 och då stod det redan en bod på platsen precis innanför planket, säger Inge Ståhlgren.

I avtalet från 1982 står det bland annat att kommunen kan säga upp avtalet med sex månaders varsel samt att fastighetsägarna tills dess ska sköta marken - men inte får bebygga den.

Nu, 37 år senare, är det flera av fastighetsägarna som har byggnader på den kommunägda marken närmast planket. Här står bland annat växthus och friggebodar. Intill planket på Ståhlgrens tomt står det just en friggebod som han byggt på platsen där det stod en bod när han flyttade in.

– När jag hade bott här i 20 år hörde jag för första gången något om att det kunde vara kommunens mark, men inget om ett avtal. Det tror jag inte mina grannar heller känner till. Nu har jag läst avtalet och det står att en del av tomten närmast planket är kommunens mark och att man inte får bygga på den, säger han och sneglar över staketet mot de grannar som också byggt något närmast planket.

Till och med sista december 2018 var du ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. Borde du inte känna till sådant här?

– Jag köpte fastigheten för 33 år sedan och fick ingen information då. Sedan blev jag nämndordförande 25 år senare. Jag kunde aldrig ha misstänkt att en del av trädgården inte skulle vara min mark.

Ståhlgren är också övertygad om att det här inte hade kommit upp till ytan om inte just han, som tidigare ordförande i berörd nämnd, bott här.

– Det är så fånigt alltihop. Det här kan ju inte störa någon. Det här kan bara vara för att sätta dit mig, säger han.

Vad ska du göra med friggeboden nu?

– Jag får se vad tillsynsärendet slutar i. Om de vill att jag ska riva eller flytta boden får jag driva det till sista instans.

Karta: Sundavägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!