Sega datorer ställer till det för hemtjänsten

Två undersköterskor tycker att kommunens digitala material är för dåligt för att de ska kunna utföra sina jobb.

I dagsläget måste undersköterskorna dokumentera i hemtjänstlokalen. Arkivbild.

I dagsläget måste undersköterskorna dokumentera i hemtjänstlokalen. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg/TT

Oxelösunds kommun2019-10-23 07:42

Stina och Knut, som egentligen heter någonting annat, arbetar inom hemtjänsten i Oxelösunds kommun. I en tidigare artikel har de flaggat för att den omorganisation som gjorts inom hemtjänsten drabbat både personal och brukare. Med det nya schemat räcker inte tiden till enligt Stina och Kurt, och med den teknik som hemtjänsten har idag tar det lång tid att dokumentera.

– Det finns digitala lösningar som vi skulle kunna applicera och som faktiskt skulle kunna underlätta för alla parter, säger Knut och förklarar vidare: 

– Vi dokumenterar i ett system som heter Treserva, och till det finns det en mobilapp som man också kan använda. Då skulle man kunna sitta hemma hos brukaren och dokumentera och kunden blir involverad i vad som skrivs. 

Men nu så måste ni åka tillbaka till hemtjänstlokalen varje gång ni ska dokumentera?

– Ja, och vi har våra speciella datorer för att dokumentera på och de fungerar rätt halvtaskigt, svarar Knut.

Knut menar också att kommunikationen mellan hemtjänsten och sjuksköterskorna skulle kunna bli bättre. 

– Man skulle kunna läsa vad sjuksköterskorna skriver och skicka meddelanden direkt till dem.

Har ni tagit upp det här med era chefer?

– Vi har lobbat för det här ganska mycket, säger Stina. 

Titti Kendall är förvaltningschef vid äldreomsorgsförvaltningen i Oxelösunds kommun. Hon är medveten om att undersköterskor har efterfrågat bättre material för att dokumentera. Hon håller med personalen om att en mobil lösning hade varit smidigare än dagens datorer. 

– I mobilen har vi själva planeringen, men inte den sociala dokumentationen och det tycker jag vore jättebra om vi hade, säger hon och tillägger: 

–  Det skulle vara bättre för personal och brukare och det skulle spara jättemycket kringtid.

Kommunen har tidigare gjort digitala satsningar inom vården. Bland annat införandet av digital nattillsyn vid Björntorps äldreboende och läkemedelssignering via en app. De ska även ha undersökt möjligheten att börja använda sig av en mobilapp för dokumentation. Det som gjort att man inte kommit till skott med att omvandla idén till praktik är säkerhetsskäl. 

– Vi bevakar det här och kollar om tekniken har utvecklats, så det är en mer säker uppkoppling. Jag instämmer att det skulle vara bättre med mobil dokumentation än hur det fungerar idag, säger Kendall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!