Skolan står inför stora sparbeting

Oxelösunds utbildningsförvaltning står inför en rejäl besparing 2020. "Budget i balans är inte möjlig utan att minska på antal anställda på varje enhet", står det i förvaltningens skrivelse.

Utbildningsförvaltningens budget för 2020 har i dagsläget ett underskott på drygt 35 miljoner kronor.

Utbildningsförvaltningens budget för 2020 har i dagsläget ett underskott på drygt 35 miljoner kronor.

Foto: Arkivfoto/Therese Jansson

Oxelösunds kommun2020-01-25 19:03

Utbildningsförvaltningens budget för 2020 har ett underskott på 35 084 000 kronor. Till ett extrainsatt nämndmöte hade förvaltningen tagit fram ett besparingsförslag på tolv miljoner kronor.

"Då differensen är stor föreslås utbildningsnämnden besluta att en anpassning till budget ska ske över två år. Ett sådant beslut förutsätter att kommunfullmäktige medger att utbildningsnämnden under 2020 bedriver en verksamhet som överstiger nämndens budget", står det i tjänsteskrivelsen.

Enligt den riskbedömning som utbildningsförvaltningen har gjort för ett scenario med en budget i balans, blir det stora konsekvenser. Bland annat varnas det för att det kanske inte kommer gå att följa vare sig skollagen eller arbetsmiljölagen om dryga 35 miljoner ska sparas 2020.

"Den (riskbedömningen) visar att statusskillnaden på grundskolorna kommer att öka och att de icke lagstadgade verksamheterna får svårt att hålla samma kvalitet och utbud som tidigare. Samtidigt har grundskolorna svårt att uppfylla kraven som ställs i skollag och arbetsmiljölag. Till det kan utbildningsförvaltningen se ett alternativ som innebär att genomföra en förändrad skolorganisation till höstterminens start 2020", står det i tjänsteskrivelsen.

"Utmaningen för grundskolorna i Oxelösunds kommun är stor. Att anpassa befintlig organisation till budget i balans är inte möjlig utan att minska på antal anställda på varje enhet", fortsätter det.

Oppositionen motsatte sig beslutet, men majoriteten i utbildningsnämnd har nu gett utbildningschefen i uppdrag att utreda hur man ska kunna ha en budget helt i balans 2020.

– Vi har återremitterat budgeten och verksamhetsplanen och inväntar ett nytt budgetförslag. Utbildningschefen har fått i uppdrag att utarbeta en budget i balans och lämna en redovisning för de kostnadsökningar som uppkommit. Om politiken ska kunna ta ställning till det här måste vi veta varför kostnaderna har ökat såhär mycket, säger utbildningsnämndens ordförande Britta Bergström (S).

De åtgärder som innebär en besparing på tolv miljoner kronor, som förvaltningen redan tagit fram, har den fått i uppdrag att påbörja direkt. Det handlar bland annat om en besparing på 5,5 miljon kronor på grundskolan,  tre miljoner kronor på Campus och två miljoner kronor på administration och centrala barn- och elevhälsan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!