Skolledningen om oroligheterna på Brevik

Drogförsäljning, påverkade och onyktra elever, vandalism och orosanmälningar till socialtjänsten. Nu svarar skolledningen på uppgifterna om läget på Breviksskolan.

Breviksskolans biträdande rektor Ylva Eriksson berättar att de börjat skära ner på personal för att spara pengar. Till vänster rektorn Tomas Ekholm.

Breviksskolans biträdande rektor Ylva Eriksson berättar att de börjat skära ner på personal för att spara pengar. Till vänster rektorn Tomas Ekholm.

Foto: Arkivfoto: Jens Alvin

Oxelösunds kommun2020-03-01 19:19

I en motion som Miljöpartiet lämnade in under kommunfullmäktige fanns vittnesmål om hur det senaste halvåret har varit på Breviksskolan. Något som läraren och miljöpartisten Kristin Johansson senare berättade mer om i tidningen.

Ylva Eriksson är biträdande rektor på Breviksskolan. Hon har tagit del av den lista på händelser som fanns med i motionen, men vill inte kommentera någon av de enskilda punkterna. Hon har dock inga uppgifter om att det skulle ha sålts droger på skolan under det här läsåret.  

Har elever varit drog- eller alkoholpåverkade på skolan det senaste året?

– Jag vill vara försiktig med det med hänsyn till våra elever och sekretessen. Men om vi misstänker att elever varit påverkade av droger eller alkohol under skoltid kontaktar vi alltid föräldrarna och erbjuder dem att göra ett drogtest. Då är det föräldrarna som bestämmer det. Och upptäcker vi att en elev skulle vara påverkad får denne inte vara i skolan den dagen.

Hur många orosanmälningar har gjorts till socialtjänsten den senaste tiden?

– Jag vill inte gå in på antal, men så fort vi känner oro för elever är vi skyldiga att göra en anmälan. Det är definitivt något som händer varje år, säger Eriksson.

För ett par veckor sedan klottrade någon ner delar av utomhusfasaden vid Breviksskolans aula. 

– Det sker oftast utvändigt och under helger eller skollov, som det som nyligen hände. Det brukar röra sig om en kostnad på runt 30 000 kronor för att klottersanera. Det är mycket skattepengar som går till det som vi skulle behöva till annat, säger Eriksson.

Precis som läraren Kristin Johansson pekar Ylva Eriksson på att det finns mycket positivt på Breviksskolan.

– Jag tror att det är långt ifrån alla  elever som känner igen sig av den här bilden. De här händelserna berör oftast ett fåtal elever och är inte alltid något som märks bland den andra, säger Eriksson.

Nyligen fick utbildningsförvaltningen krav på sig att spara tolv miljoner kronor. Något som direkt påverkar Breviksskolan.

– Vi har redan varslat och sagt upp personal. Totalt rör det sig om fyra tjänster, inte utbildade lärare, men kringtjänster som exempelvis vikarier, säger Eriksson.

Utbildningsförvaltningen har även fått i uppdrag att ta fram förslag på hur ytterligare 23 miljoner skulle kunna sparas på hela verksamheten.

Karta: Breviksskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!