Sparar - men går ändå nästan 22 miljoner back

Vård och omsorgsnämnden har lyckats minska underskottet med tio miljoner kronor. Trots det ser det ut som att det kommer vara ett rejält minus vid årets slut.

Linus Fogel (S) berättar att vissa delar av vård- och omsorgsnämndens verksamhet kostat alldeles för mycket pengar.

Linus Fogel (S) berättar att vissa delar av vård- och omsorgsnämndens verksamhet kostat alldeles för mycket pengar.

Foto: Peter Alexis

Oxelösunds kommun2019-10-03 13:25

– Enligt den genomlysning av organisationen som gjordes i maj behövde vi spara 31 miljoner kronor under 2019. Det kommer vi inte att lyckas med. Vi har effektiviserat en hel del, men det hinner inte slå igenom fullt ut. Prognosen för helåret är ett minus på 21 781 000 kronor, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Linus Fogel (S).

Han berättar att några poster i verksamheten kostat för mycket pengar. Att hemtjänsten kostar 80 procent mer per brukartimme jämfört med referenskommunerna och att nattorganisationen tar 30 procent av budgeten.

– Man brukar säga att nattorganisationen ska ta tio procent av budgeten. Den vi har nu är närmast i samma storlek som Nyköpings, säger Fogel.

Men hur har det blivit såhär – och hur många år har det pågått?

– Sedan 2016 har vi kunnat se att det har varit lite brukartid inom hemtjänsten. Det kan ha att göra med att personalen har lagt sina egna scheman och att det inte blivit ett bra utslag.

– Sedan 2015 har vi även fått en hel del pengar från Migrationsverket för att vi tagit emot flyktingar och de pengarna har inte särredovisats. Det har blivit en ridå som gjort att vi inte riktigt sett helheten. Migrationspengarna har täckt annan verksamhet och det har gjort att vi inte sett vad som dragits med stora underskott.

Har pengar som skulle gått till flyktingar använts till annat?

– Vi har drivit vår verksamhet enligt Migrationsverkets riktlinjer. Sedan kan vi har gjort det effektivare, exempelvis i och med att vi drivit egna HBV-hem, så att det blivit pengar över.

Vård- och omsorgsnämnden har sjösatt en omorganisation i början av september för att få bukt med underskottet.

"Inom hemtjänsten innebär omorganisationen att man ska öka tiden hos brukarna från 50 till 65 procent. Att minska antalet enhetschefer, ha större träffsäkerhet i biståndsbesluten, samt minska bemanningen utifrån den nya organisationens behov. Man omflyttar också delar av överkapaciteten till en samordnad bemanning som ska täcka vikariebehovet, sa Fogel under senaste fullmäktigesammanträdet."

Han poängterar att den omorganisation som nu genomförts inte ska påverka brukarna negativt utan att det handlar om att arbeta effektivare. 2020 hoppas man ha en budget i balans men för 2019 är det försent.

– De saker som vi genomför i och med omorganisationen hinner inte få genomslag fullt ut. Det finns en verkningstid och det är inte så många månader kvar på året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!