SSAB behöver inte betala koldioxidskatt för sina utsläpp. I och med att Sverige har en koldioxidskatt på cirka 1 000 kronor per ton, så skulle SSAB:s utsläpp på runt 5 miljoner ton ha handlat om miljardbelopp.
Det är något som Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl kritiserade när hon var med i SVT:s samhällsprogram Agenda under söndagskvällen.
– Det här är ett typiskt exempel på det systemfel som vi har byggt in oss i när vi vill minska utsläppen radikalt och samtidigt har utsläpp som är i princip gratis, sa Johanna Sandahl till SVT.
Fram till 2018 års slut betalade SSAB inte heller för utsläppsrätter i EU:s utsläppshandelssystem. Förklaringen är att EU skyddar industri som är konkurrensutsatt med motiveringen att produktionen annars kan komma att flytta till länder utanför Europa. Från och med 2019 betalar SSAB dock för en liten del av utsläppsrätterna.
SSAB:s vd Martin Lindqvist intervjuades i Agendas studio.
– Jag tror att det är viktigt att det ska kosta att släppa ut koldioxid. Och jag är helt säker på att det kommer att kosta mer i framtiden. Det är därför vi ställer om nu, för att vi anser att det är rätt att göra. För att det ska kosta att släppa ut och att det kommer kosta att släppa ut koldioxid, sa han.
Oxelösunds roll i kedjan att tillverka fossilfritt stål togs också upp.
– Om vi tar exemplet Oxelösund. En förutsättning att vi ska klara av det här till 2026 är att det finns elkablar till Oxelösund. Då kommer vi att klara av det, sa Lindqvist.