Stora utsläpp från SSAB:s kolinköp

Kol som SSAB bland annat använder i masugnen i Oxelösund bryts i Australien, USA och Ryssland. Något som står för en stor del av de redan stora koldioxidutsläppen.

Brytningen och frakten av kolet som behövs till masugnsprocessen utgör en stor del av SSAB:s utsläpp. Något som inte alltid syns i redovisningen då det kommer från andra företag i andra länder.

Brytningen och frakten av kolet som behövs till masugnsprocessen utgör en stor del av SSAB:s utsläpp. Något som inte alltid syns i redovisningen då det kommer från andra företag i andra länder.

Foto: Arkivfoto: Rikard Laving

Oxelösunds kommun2019-11-19 19:54

SSAB:s verksamhet i Sverige står för ungefär tio procent av rikets koldioxidutsläpp. Men då handlar det enbart om utsläpp från produktionen. En produktion som 2018 i Sverige stod för 4,9 miljoner ton koldioxid inklusive ett värmeverk i Luleå.

9,7 miljoner ton koldioxid släpptes ut från produktionen i hela koncernen 2018, men där räknas inte indirekta utsläpp in.

– De indirekta utsläppen enligt scope 3 är 3,3 miljoner ton koldioxid 2018. Huvuddelen av det är utsläpp från framställningen av inköpta råvaror och inköpta tjänster. Till de indirekta utsläppen räknas också frakt, säger Mia Widell som är presschef på SSAB.

När SN skrivit om SSAB:s utsläpp har det handlat om produktionsutsläpp från anläggningarna i Sverige. När tidningen Aftonbladet tittade närmare på de indirekta utsläppen konstaterade de att det importerades 2,5 miljoner ton kol till SSAB:s anläggningar i Sverige och Finland 2018. 1,9 miljoner ton gick till anläggningarna i Sverige enligt siffror från Energimyndigheten.

”Brytningen av kolet och frakten till Sverige räknas inte in i statistiken över hur stora utsläpp SSAB orsakar”, skriver Aftonbladet.

Klimatpåverkande utsläpp kan delas in i tre delar. Scope 1 står för utsläpp från egenägda fabriker och ägda eller leasade fordon och maskiner. Scope 2 står för förbrukning av exempelvis el och fjärrvärme. Scope 3 är utsläpp från inköp av varor och tjänster. Det kan alltså handla om allt från taxiresor till brytning och frakt av kol.

– Alla företag redovisar inte de siffrorna som berör de indirekta utsläppen, säger Mia Widell och pekar på att SSAB gör det i sin årsredovisning.

Hon menar att det de här utsläppen är ännu ett skäl till att gå över till Hybrit-tekniken med en vätgasbaserad masugn som byggs i Luleå och en ljusbågsugn som planeras i Oxelösund. Då krävs framförallt järnmalm och mycket stora mängder el - medan kolet blir överflödigt. Dock räknar man med att behöva skeppa in naturgas till Oxelösunds hamn för att klara produktionen.

– När vi gör den här omställningen slipper vi inte bara utsläppen från masugnsprocessen, utan även utsläppen från produktionen och frakten av kolet. Vi kommer att använda fossilfri el och närproducerad vätgas, i stället för importerat kol, säger Mia Widell.

Karta: SSAB Merox AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!