Sverigefinnarnas dag firas med kultur

Den 24 februari är det Sverigefinnarnas dag, något som Oxelösunds kommun kommer fira med en Sverigefinsk kulturhelg i Nyköping och Finspång.

Sverigefinska flaggan kommer att hissas vid kommunhuset i Oxelösund.

Sverigefinska flaggan kommer att hissas vid kommunhuset i Oxelösund.

Foto: Magnus Grimstedt

Oxelösunds kommun2020-02-09 14:03

Statistiska centralbyrån har på beställning av Sisuradion räknat ut hur många det är som har finsk bakgrund. I Oxelösunds kommun är det över 1 600 personer vilket är ungefär 14 procent av kommuninvånarna. 

Päivi Hellberg som är samordnare för finskt förvaltningsområde på Oxelösunds kommun, berättar om hur kommunen kommer uppmärksamma Sverigefinnarnas dag. 

– Vi kommer att flagga utanför kommunhuset just på den dagen och sen har vi lite information på biblioteket om vad det är för dag. Sedan har vi uppmuntrat alla våra verksamheter, som skolor, förskolor och äldreboenden, att uppmärksamma den och prata om vad det är för dag, säger Päivi Hellberg. 

Sverigefinnarnas dag är på en måndag och helgen innan kommer kommuninvånarna kunna åka på en Sverigefinsk kulturhelg. På fredagen arrangeras en bussresa till Finspång där det hålls en tributekonsert till Kari Tapio som är en känd finsk artist. Han har bland annat representerat Finland i Eurovision. På lördagseftermiddagen hålls en kultureftermiddag med dans på Träffen i Nyköping, som är ett samarbete mellan Nyköping och Oxelösund. 

– Sen har vi familjefirande i Sankta Katarina på Arnö på söndagen tillsammans med församlingarna i Nyköping och Oxelösund, så då kommer det bli lite pyssel och glassbuffé bland annat, berättar Päivi Hellberg. 

Sedan 1 februari 2015 ingår Oxelösunds kommun i finskt förvaltningsområde. Det gör att kommuninvånare enligt lag har rätt att prata finska vid muntliga och skriftliga kontakter med kommunen. Förutom det har de också rätt att få service som förskola och äldreomsorg på finska. En viktig del är också att sverigefinländarnas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur ska främjas. Det är också speciellt viktigt att barns användning och utveckling av kulturell identitet och det egna minoritetsspråket underlättas. 

– Vi har en skyldighet att synliggöra den sverigefinska kulturen och ge kommunservice på finska inom olika områden. Det handlar också om att sprida kunskap om de nationella minoriteterna och ha ett finskt kulturutbud så att de här frågorna kommer med i verksamheterna. 

Kommunen har förutom det språkkurser för anställda inom kommunhuset och för kommuninvånare. 

– Sen har vi en stor mängd material på vårt bibliotek och vi samarbetar ganska mycket med de finska föreningarna som finns här och kyrkans sverigefinska församlingsarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!