Tuffare väder väntar – men Oxelösund är redo

I samband med det rådande klimathotet tros Sverige få mer extremt väder i framtiden.

I september 2019 drabbades Göteborg av översvämningar. Niklas Thelin jobbar med att förebygga konsekvenserna av extremt väder i Oxelösund.

I september 2019 drabbades Göteborg av översvämningar. Niklas Thelin jobbar med att förebygga konsekvenserna av extremt väder i Oxelösund.

Foto: Adam Ihse/TT

Oxelösunds kommun2019-12-05 19:09

Värmeböljor, skyfall och kraftig blåst. Sverige har de senaste åren haft mer extremt väder, och det ser ut att förbli så även i framtiden. 

– Klimatförändringen som vi ser påverkar redan idag vårt väder och det har gjort att vissa typer av extremt väder har blivit vanligare, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

Den gångna sommaren drabbades stora delar av Europa av en värmebölja. Kjellström nämner flera konsekvenser med det extremväder vi fick uppleva då. 

– Långvarig torka kan ge upphov till skogsbränder och ställa till det för jordbruket. Sedan kan värmen medföra negativa hälsoeffekter, då vissa är känsliga för höga temperaturer, säger han. 

Vad kan vi göra för att minska frekvensen av det extrema vädret? 

– Det handlar om att vi måste minska vår klimatpåverkan och framför allt koldioxidutsläppen. Vi måste ta vårt klimatansvar både som individer och samhälle, svarar Kjellström. 

Samtidigt som vi i större utsträckning utsätts för tuffa väderförhållanden är få kommuner förberedda för dess konsekvenser. Vetenskapsradion presenterade nyligen en rapport som visar att bara en av tio kommuner har en färdig plan för hur skyfall ska hanteras. 

Niklas Thelin är säkerhetsstrateg vid Oxelösunds kommun. Han säger att kommunen är förberedda för både ur och skur. 

– Vi är förberedda. Risken och konsekvenserna är belysta i kommunens risk- och sårbarhetsanalyser. Vi har förmåga att hantera konsekvenserna av en extremväderhändelse, säger han. 

Med tanke på att det extrema vädret tros bli mer vanligt i Sverige anser Thelin att det är viktigt att kunna skydda Oxelösund för eventuella skador. 

– Prioritet ligger på konsekvenserna och förmågan att upprätthålla samhällsviktiga verksamheter. Risken för extremt väder ligger i spannet ”sannolikt”, så det är viktigt att vi är förberedda på de konsekvenser det kan medföra, berättar han. 

Hur arbetar kommunen med att skydda personer och byggnader från extremt väder? 

– Verksamheten varnas utifrån SMHI:s varningar. Rutiner för hantering av till exempel värmeböljor finns på äldreboende och inom barnomsorg. När det gäller byggnader utgår jag ifrån att vi följer byggnormer och har ett tillräckligt underhåll, svarar Thelin. 

Tror du att Oxelösund kan få mer extremt väder i framtiden? 

– Ja, min personliga uppfattning är att det är högst troligt. Liksom landet och världen i övrigt, svarar Thelin. 

Karta: Oxelösund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!