Kompetensbristen inom branscher som exempelvis industri, vård och transport är något som tagits upp ett antal gånger de senaste åren. I en debattartikel som nyligen publicerades i Dagens samhälle skriver vd:n för Industriarbetsgivarna, vd:n för Teknikföretagen, ordföranden för utbildningsberedningen och vd:n för Transportföretagen att framtidens kompetensförsörjning måste få en större plats inom arbetsmarknadspolitiken.
"Att regeringen inte verkar inse det, riskerar att få negativa konsekvenser för kompetensförsörjningen på den svenska arbetsmarknaden" skriver de.
De hänvisar till en prognos fram till 2035 som SCB gjort. Den pekar på att arbetskraft med yrkesinriktad gymnasial utbildning kommer att bli en bristvara i framtiden inom många yrken - och redan är det inom bland annat industri, transport, fordon, vård och omsorg.
Sari Heikkinen som arbetar är kommunikationsansvarig för SSAB i Oxelösund berättar att det är just de med utbildning från yrkeshögskola eller yrkesgymnasium som de har svårast att hitta.
– Vi har brist på exempelvis elektriker och konstruktörer. Sedan är det här något som är intressant framöver och något att tänka på för de som går i gymnasiet nu. Vad som behövs om några år. Vi står inför en stor omställning här, där vi även behöver kompetensväxla internt. De som har jobbat med masugnen eller koksverket behöver ny kompetens, säger hon.
Tor Bengtsson af Sillén är HR-chef på SSAB och håller med om att kompetenasförsörjningen är helt avgörande för att Sverige ska fortsätta att utvecklas som industrination.
– Och det är inte bara det, utan en förutsättning för det framtida välfärdsbygget. Sedan tror jag att politikerna tar det här på fullaste allvar.Vi har genom åren haft besök av både regeringen och oppositionen, säger han.
Han ser dock att SSAB har fått det lättare att attrahera kompetent arbetskraft de senaste åren – tack vare satsningen på Hybrit.
– Om vi pratar för två år sedan – då upplevde jag det som tyngre att attrahera relevant kompetens oavsett utbildning. Men genom satsningen på att vara först i världen med att leverera fossilfritt stål – då vill fler människor vara med, säger han.
– Man kan se det tydligt på exempelvis de som utbildar sig till ingenjörer inom miljöteknik. Förut kunde de titta åt ett annat håll när de gick förbi oss på mässor – nu är det fler som vill vara med och göra skillnad.