Tidningen har flera gånger skrivit om den nya elledning, bestående av två stycken sammanbyggda 130 kV-ledningar, som Vattenfall planerar från Hedenlunda i Flens kommun, genom delar av Katrineholms och Nyköpings kommuner, fram till Marsviken och sedan ända fram till SSAB i Oxelösund. Röster har höjts om att elledningen borde grävas ner - i stället för att dras i luften med en cirka 45 meter bred kraftledningsgata som följd.
Men när Vattenfall släppte sin samrådsredogörelse i onsdags fanns en kabel under jord inte med som alternativ.
– Vi förordar en luftledning när vi ska bygga regionnät. Det kan bli aktuellt med en markledning under korta partier om det verkligen inte går att lösa på något annat sätt, men då måste det vara korta sträckor, säger Eva Vitell som är kund- och marknadschef vid Vattenfall eldistribution.
– På lägre spänningsnivåer gräver vi ner elledningarna, men på elens motorvägar blir det för sårbart. Vi vill ha ett robust nät. Det här är den kraftigaste ledningen vi har byggt, fortsätter Vitell.
Mycket av den skarpaste kritiken har kommit från Oxelösund, där bland annat kommunen pekat på att Vattenfalls första förslag skär rakt igenom två av utvecklingsområdena för framtida bostadsbyggande, Inskogen och Vivesta.
– Oxelösund är inte med i samrådsredogörelsen utan vi ska göra en fördjupad analys här. Vi undersöker möjligheten att gå i befintlig gata, men det är ganska tajt. Går det att lösa i befintliga ledningsgator gör vi det, vi ska utreda alla alternativ, säger Vitell.
Hon berättar att en av ledningarna kommer att vara helt dedikerad till SSAB:s ljusbågsugn, som kommer att dra el som en mindre stad.
– Vi har andra kunder med ljusbågsugnar och det blir inte bra när de delar nät. Lampor blinkar och det sliter på annan elektronisk utrustning. Men den andra ledningen är tänkt att bli en allmän förstärkning av elnätet. Det här kommer att komma hela Sörmland till del, säger Vitell.
Fler och fler företag och privatpersoner börjar titta på att minska sitt användande av fossila bränslen och istället använda el. Något som ställer större krav på elnäten.
– Det finns fler kunder som är intresserade, men vi avslöjar aldrig vilka företag som gjort förfrågningar till oss. Men Sörmland är en expansiv region med stor framtidstro och det krävs ett starkare elnät.