Bergshammar har drygt 900 invånare. Tätorten ligger cirka fem kilometer väster om Nyköping och sedan några år tillbaka finns en asfalterad cykelväg mellan Nyköping och Bergshammar.
– Bäst med Bergshammar är att vi bor på landet samtidigt som vi har nära till sta´n. Baksidan med närheten är kanske att närheten gör att vi inte blir en så tight grupp, säger Ingvar Franzén
Tighta är i alla fall Gunvor Norberg, Inger Fredriksson och Ulla Hedblom. I går eftermiddag kom de gående och berättade för SN att de – när de kan – följer med på stavgången som sedan snart tio år arrangeras i församlingens regi två gånger per vecka.
Sällskapet berättade om ett levande samhälle. Här finns bostäder, skola, kyrka, koloniområde och golfbana. Här finns en aktiv hembygdsförening. Här finns bland annat bygghandel, möbelbutik och bilhandel. Här arrangeras filmvisningar, boulekvällar och mc-träffar.
– Däremot finns här inte underlag för idrottsföreningar, konstaterar Ulla.
Mats Hedblom och Ingvar Franzén bjöd på en snabb lektion från dåtid till nutid. De berättade att Erik Dahlberg, ingenjörsofficer som var med när Karl X år 1658 tågade över Bälten, var bosatt på gården Vida 1661–1666, och att Villem Momma, som inrättade ett mässingsbruk i Nyköping, dog 1679 och begravdes i Bergshammars kyrka.
Mats och Ingvar berättade om ett Bergshammar som förändrats mycket, om en odlingsbygd som haft många mjölkbönder men i dag inte har någon, om en tätort som växte fram sedan man 1968 började uppföra villor, om den nuvarande skolan, byggd 1993, som ersatte Bergshammars kyrkskola, invigd 1887, om verksamheter som startats, drivits och försvunnit.
– När vi byggde här kostade tomterna 12,50 kronor per kvadratmeter, berättar Ingvar och konstaterar att många har bott här länge, men att en generationsväxling pågår och att många som vuxit upp här flyttar tillbaka.
– Jag vill inte flytta härifrån så länge jag är rörlig. Jag har så bra människor omkring mig, så bra grannar som jag är trygg med, säger Ulla.