"Allt fler yngre drabbas av demenssjukdom"

I Sverige finns just nu 206 Silviasjuksköterskor varav Jenny Stavem från Strängnäs är en av de färskaste. – Det är värdefullt att sätta in stöd så fort en person får reda på att de lider av demens, säger Jenny.

Personligt2016-07-07 07:36

14 juni delade stiftelsen Silviahemmets ordförande H M Drottningen ut Silviahemmets brosch till 16 sjuksköterskor som nu kan titulera sig Silviasjuksköterska (med inriktning demenssjukvård). En av dem var Jenny Stavem som till vardags jobbar på Anhörigcentrum i Strängnäs.

Det var en strålande sommardag då sjuksköterskorna samlades på Silviahemmet på Drottningholm för att ta emot sin brosch.

– Det kändes väldigt speciellt och roligt att få ta emot den. Och värdefullt efter allt slit, säger hon.

– Jag har jobbat heltid samtidigt som jag har studerat helger och kvällar under året som gått. Så det har varit ett arbetsamt år för mig men också väldigt roligt att fördjupa mig i demenssjukvården.

Det händer mycket i ämnet tack vare ny forskning, och Jenny värdesätter allt hon kan ta del av inom området.

Allt fler av oss drabbas av demens. Dels beror det på att vi lever längre men statistiken visar också att allt fler yngre blir sjuka, det vill säga även 40–50 åringar.

Man tror att det finns ett samband mellan sjukdomen och ökad stress. Vårt samhälle kräver ofta att våra hjärnor går på högvarv alltför länge.

Jenny har jobbat som sjuksköterska sedan 2005 och började sin karriär på olika boenden i Strängnäs kommun. Sedan 2011 har hon en tjänst som demenssjuksköterska.

– Jag har alltid varit intresserad av ämnet.

Hon är kopplad till Resursteamet i Strängnäs.

– Största uppdraget vi har är att utbilda och handleda vård- och omsorgspersonal i kommunen.

Men hon träffar också anhöriga liksom de som drabbas av sjukdomen. Varje torsdag möts personer som fått diagnosen på ett café på Anhörigcentrum för att stötta varandra. De befinner sig allihop i en tidig fas av sjukdomen.

– De brukar ge tips åt varandra och delar erfarenheter om hur de löser vardagens problem. Torsdagsträffarna är jättevikiga på många plan.

Än så länge finns inga bromsmediciner mot sjukdomen.

– Men vi jobbar för att de som drabbas ska få hjälp att bevara så många funktioner som möjligt så länge det går, på så vis går sjukdomsförloppet långsammare. Det är värdefullt att sätta in stöd så fort en person fått sin diagnos.

Eftersom sjukvården utreder misstanke om demens tidigt så är många medvetna om sin sjukdom länge. Bland det viktigaste blir då att få dem att känna att de räknas med och är viktiga.

– Där finns mycket att bygga för framtiden.

– Vi bor dessutom hemma allt längre jämfört med förr och de som kommer till ett boende i dag är ofta i sista fasen av sin sjukdom.

I höst fortsätter Jenny sina studier i ämnet då hon planerar att göra en magisteruppsats på 30 poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!