Peter Alexis: Vilken är den viktigaste valfrågan?

Löjligt lokal valfråga sökes.

15 januari 2018 09:58

Det är den frågan jag brottas med just nu. Och då funderar jag inte över de stora övergripande frågorna som debatten kommer att handla om på riksplanet. Som det i första hand kommer att beslutas om av riksdag, regering – eller kanske till och med i slutändan EU.

De kan i och för sig sippra ner och behöva behandlas ner i minsta kommunal nämnd, men de här frågorna kommer riksmediernas valbevakning ändå att vara fullproppad av.

En lokalreporters uppgift är snarare att mejsla ut vad som är viktigt på den egna gatan. Jag slänger ett öga på en sista minutenguide som min föregångare i Oxelösund gjorde inför kommunalvalet 2014. Här finns frågan om Promarina ska vara kvar som arrendator av småbåtshamnarna, precis som frågan om skyskraporna på Villabacken. Den första är utagerad i dag, den andra är kanske inte död och begraven men lever knappast som en dröm om höghus på 24 våningar.

Hur man löser äldrevården i en kommun där många unga flyttade in samtidigt – och därmed blir gamla ungefär samtidigt – ser ut att vara än mer aktuell i dag än 2014.

En sak som det i år har varnats för i många svenska kommuner är ett framtida underskott inom välfärden. Just nu går det bra ekonomiskt – men enligt prognoserna kan det vända fort. Hur ser det ut i just din kommun – och hur tänker politikerna prioritera?

Hur kommer vi ner ännu längre i myllan? Kanske genom dig som orkat dig ända ner hit i texten. Går du och ruvar på något som är viktigt för många människor i någon av våra fyra kommuner – och som lokalpolitikerna har makt att råda över?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis

Ämnen du kan följa