Under onsdagen lämnades ett nytt lagförslag till justitieminister Morgan Johansson (S). Förslaget säger att kommuner ska bli skyldiga att kartlägga och förebygga brottslighet. Enligt Johansson har kommuner en bärande roll i det brottsbekämpande arbetet och om det lagstadgas kan inte kommunerna lägga detta arbete åt sidan på grund av bristande resurser. För detta ska regeringen utöka statsbidraget med 290 miljoner kronor.
– Frågan är om det är tillräckligt. Det är klart att det inte är några stora pengar så jag tror kanske inte det ger så mycket, säger Urban Granström (S), kommunalråd i Nyköping.
Han understryker att tvingande åtgärder måste följas av bidrag. Johan Rocklind (S), ordförande i kommunalrådet i Gnesta, och Bengt-Eric Sandström (L), ordförande i brottsförebyggande rådet i Trosa, instämmer.
– Problemet är om arbetsuppgifterna är mer betungande än bidraget man får. Då måste kommunerna avsätta resurser från annat, säger Rocklind.
Varken Gnesta, Trosa eller Nyköping tror heller att det föreslagna stödet på 290 miljoner kronor kommer räcka särskilt långt.
– Det kan låta fantastiskt men när man delar ut pengarna blir det inte så mycket alls. Det kanske blir 200 tusen till oss, säger Bengt-Eric Sandström.
Sveriges kommuner och regioner, SKR, har kritiserat förslaget med motiveringen att kommuner inte borde ta över polisens uppgift. Rocklind håller delvis med men menar samtidigt att det preventiva arbetet till stor del tillfaller kommunerna. Även Sandström tycker att kommunerna har ett stort ansvar att bidra med förebyggande åtgärder. Däremot tvivlar de på att en tvingande lag kommer leda till någon förändring i praktiken eftersom de tre kommunerna redan arbetar brottsförebyggande.
Bengt-Eric Sandström är nöjd med Trosas arbete mot kriminalitet men vill investera i mer belysning om de får större bidrag.
– Vissa områden är dåligt belysta. Det finns flera ställen där vi kan förbättra belysningen och öka tryggheten, säger han.
Urban Granström har inget direkt svar på vad ett utökat bidrag skulle gå till. Däremot tror han att Nyköping kan förbättra sin samverkan både internt mellan olika instanser i kommunen och med andra aktörer som polis, näringsliv och fastighetsbolag.
Lagförslaget är en del i regeringens arbete mot gängkriminalitet. Den föreslås börja gälla från och med årsskiftet 2023.