"Alla ska få göra sina egna livsval"

Kaffeälskaren Åsa Kullgren (S) tillbringar helst fritiden i naturen, i joggingspåret eller på älgjakt utanför Flen. Politik och samhällsfrågor har alltid engagerat då hon brinner för jämlikhet som inte begränsar någon i sina livsval.

PORTRÄTTET2014-08-23 09:37

"Alla ska få göra 
sina egna livsval"

Adrenalinpåslaget och känslan som infinner sig när en älg fallit för bössan är svår att beskriva, i alla fall om man frågar ordförande i landstingsrådet Åsa Kullgren.

– Att jaga är jättemycket 
väntan, man sitter på pass och så säger någon som är ute i skogen på kommunikationsradion, "här är spår, älgen är på väg mot dig Åsa". Då känner man hur det rusar till, berättar hon.

Nästa år firar hon tioårsjubileum med jägarlicens. 
Tillsammans med familjejaktlaget bestående av pappan, brorsan och en kompis jagar Kullgren älg, rådjur och kanin på marker utanför Flen. Men med jakten kommer också ansvar.

– Det heter ju jakt och viltvård, det är ett och där man ofta glömmer.

Kärleken till att vistas i naturen är något som växt fram. 
Det syns också i Åsa Kullgrens val av mötesplats vilken hon precis som sina politiska kollegor fått välja i SN:s serie politikerporträtt. Café Ekenäs ser ut som hämtat ur en sagobok, röd stuga, udda koppar, karameller i glasburkar och hembakat bröd. Åsa beställer kaffe som serveras i caféets trädgård, en lummig oas dränkt i fågelsång precis intill ett vattendrag där Kullgrens barn brukar fiska abborre när familjen kommer hit. Men fiskarna är så små att inte ens familjens katt Charlie vill ha dem. Kaffe föresten, det är också en av anledningarna till att vi ses här.

– Det har blivit mitt signum, vanligt, mörkrostat bryggkaffe är min grej. Jag dricker oceaner av kaffe, jag har aldrig rökt men hålla koppen är lite som att hålla en cigg kanske.

Politiken har funnits med Åsa Kullgren sedan uppväxten i halländska volleybollstranden Hylte bruk. Pappans karriär som kommunalråd och polis, kalla kriget som rasade ute i Europa och dåvarande statsminister Olof Palme gjorde intryck på Kullgren som tidigt var samhällsengagerad.

– Jag var väldigt rädd för kalla kriget och kanaliserade det genom att vara politiskt intresserad. Jag har alltid velat påverka stort och smått.

När studenten från gymnasiet med social inriktning av avklarad var yrkesvalet glasklart, Kullgren började läsa juridik i Lund och engagerade sig i studieförbundet där hon snart blev ordförande.

– Jag tycker att det är en del av universitetet och akademin att man också tar del av student- och nationsliv 
som finns runt universitetet.

Sveriges fördelaktiga system med gratis högskole- och universitetsutbildningar är något Åsa Kullgren håller högt. 
Möjligheten att skaffa sig en utbildning och inte begränsas 
i sina livsval är något som tidigt var kärnan i hennes 
samhällsengagemang.

– Förutsättningarna har 
blivit sämre tycker jag. Det har blivit svårare för ungdomar 
att välja att läsa vidare för 
skolorna är så segregerade, 
så upplevde inte jag att det 
var när jag växte upp.

I uppdraget som ordförande i landstingsstyrelsen är sjukvården en självklar hjärtefråga.

– Sjukvård är en mänsklig rättighet. Det handlar väldigt mycket om rättvis vård och vård efter behov. Den viktigaste valfrågan är mer personal inom vården. Trots att vi har så hög arbetslöshet utbildar vi för få sjuksköterskor. Det drabbar personalen och patienterna.

Att läkemedelsforskning i stor utsträckning utförs på män ser hon också som ett problem.

– Resultatet är ju annorlunda på män och kvinnor, man är ju inte helt lik i kroppen.

Åsa Kullgren driver jämställdhetsfrågan i landstinget, är med i S-kvinnor och engagerar sig allmänt i jämställdhetsdebatten. Och på frågan om hon är feminist är svaret ett tvärsäkert: "Ja!"

– Jag försöker också uppfostra mina barn att män och kvinnor ska ha lika möjligheter att lyckas. Det ska inte finnas begränsningar, man ska få vara den man vill vara.

1962 genomfördes en militärkupp i Burma som efter det styrts av en rad militärjuntor. När Kullgren var ordförande drog studentförbundet i gång ett biståndsprojekt via universitetets internationella center med studenter som var politiska flyktingar från Burma och bodde på gränsen till Thailand. Efter det har hon varit ordförande för svenska Burmakommittén.

– Jag har haft kvar intresset för Burma och under den perioden då jag inte var politiskt aktiv drog vi i gång Burmakommittén som samlar alla organisationer i Sverige som jobbar med Burma och bistånd.

En fisk plumsar till i vattnet. Samtalet flyter på mellan stort och smått. Själv tror hon att andra skulle beskriva henne som plikttrogen och envis, en person som inte ger sig i första taget.

– Det är en del i att jag är målinriktad, det tycker jag nog är min bästa egenskap.

Nu i den heta högsommaren är Åsa Kullgren mötesfri, men hon är noga med att poängtera att man aldrig har semester från ett politiskt uppdrag. 
Samtidigt har hon fått lära 
sig att stänga av jobbet.

– Det var för mycket jobb ett tag, då tappar man lätt orken. Med ett politiskt uppdrag finns det alltid något man kan göra, skriva någon debattartikel eller svara på någon insändare. Jag har fått lära mig att när jag är ledig är jag ledig – punkt.

Fritid tillbringar Åsa Kullgren med barnen hon har varannan vecka, och då är det som gäller till hundra procent. Egentid ägnas åt böcker, filmer och gärna i löpspåret. Förra året avverkade hon Å-loppet i Eskilstuna, en kvartsmara.

– Loppet är 1 mil och 572 meter, det är viktigt att säga för den där sista halvkilometern läggs till på tiden. Jag sprang på en timme, det är jag nöjd med.

Sörmland har varit Kullgrens hem i 12 år. Hon tycker om den vackra naturen, närheten till Stockholm och tror att länet har god framtidspotential.

– Jag tror Sörmland har alla förutsättningar att fortsätta växa och bli framgångsrikt så att man kan leva och må bra här.

Till hösten kandiderar Åsa Kullgren igen, och som hon säger lite ödmjukt "får man se vad valet säger". Juridiken finns alltid att falla tillbaka på. Drömmar finns många, men en genomsyrar både hennes politik och privatliv.

– Jag skulle vilja att alla får göra sina egna livsval och inte fogas in i något man inte vill.

Kaffe är Åsa Kullgrens grej, hon har nästan jämt en kaffekopp i handen. Mörkrostat bryggkaffe ska det vara.  

Foto: Sandra Nordin

För tio år sedan tog Åsa Kullgren jägarlicens och jagar med familjejaktlaget utanför Flen.

Till Café Ekenäs kommer Åsa Kullgren gärna med barnen som brukar 
fiska i ån som flyter utanför caféet. Men fiskarna är för små att ta tillvara på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om