Premiärdags för folkhögskolans filmelever

På fredag bjuds det in till världspremiär på Biostaden i Nyköping. Det är eleverna på Nyköpings folkhögskolas filmkurs Brännpunkt Europa som visar dokumentärfilmen Linia24, som de har arbetat med under terminen. I filmen får man se Polen i ett nytt perspektiv, där Krakówborna får berätta sina historier.

31 maj 2018 06:00

– Den skildrar nutidens Polen. Vi träffade olika människor från olika delar av samhället. Alla har sin kamp, säger Daniel Jansson, en av projektledarna för filmen.

Filmen tar upp både det marknära perspektivet i Kraków och ett större politiskt perspektiv, berättar eleverna. I filmen får tittarna möta människor som lever både i och utanför samhället i Polen.

Under ett halvår har eleverna fått lära sig alla delarna av filmskapande, samtidigt som de har producerat dokumentären. För vissa av eleverna är det den allra första filmproduktionen.

– Vi har lärt av varandras kunskaper och blivit ett starkare team. Det är det som har lett till en bra film, säger Erik Backberg, som har arbetat med ljud och bild och varit ekonomiansvarig under projektet.

Filmvisningen, som börjar klockan 13, är gratis men man måste boka en plats via folkhögskolans Facebookevenemang.

– Hur det än blir tycker jag att vi har levererat en bra produkt. Det är klart att vi hoppas på att få stående ovationer, men blir det inte så är fortfarande stolta över vår film, säger Daniel Jansson.

Filmen är ungefär en timme lång och efter visningen hålls ett samtal med teamet och inbjudna gäster, som leds av SN:s chefredaktör och ansvarige utgivare Anna Falk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lukas Andreasson