Protest i Råby mot Swerock: "Vi vill inte ha återvinningsanläggning här"

Det blåser upp till strid i Råby. Företaget Swerock planerar en återvinningsanläggning vid den gamla bergtäkten som sommartid är ett populärt badställe.

Råby2016-12-31 14:00

–Hur kan man ens komma på tanken att förstöra en naturmark med fin badsjö? Det är ju bara några år sedan området återställdes för flera miljoner kronor, sedan Skanska fick sluta sin verksamhet där? säger lantbrukare Robert Berglund.

Han är minst lika oroad för alla vattentäkter som finns i området runt den tilltänkta återvinningsanläggningen, som ger dricksvatten till traktens människor och djur.

– De ska hantera mycket som kan innehålla föroreningar, till exempel rivningsmaterial, asfalt och schaktmassor. Dessutom är risken hög för damm och störande buller, från till exempel lastbilstransporter och maskiner som väsnas.

Swerock har anmält verksamheten till miljönämnden i Nyköpings kommun. Den räknas enligt miljöbalken som miljöfarlig, och det finns många regler som företaget måste rätta sig efter.

Inför nämndens beslut ska bland annat länsstyrelsen yttra sig. Robert Berglund och dussintalet andra grannar får möjlighet att lämna synpunkter i egenskap av närboende.

– Alla jag pratat med är starkt oroade. Varför väljer man inte att vara på kommunens återvinningscentral Björshult istället, där det finns plats för mer? Det ligger ju bättre till, både miljömässigt och logistiskt, säger Robert Berglund.

Vad tänker ni göra?

– Vi ska samla ihop oss och skicka en skrivelse till kommunen där vi motsätter oss Swerocks planer.

På kommunen handläggs ärendet av Bo Gustaver, utredningsingenjör på Samhällsbyggnad och Miljö.

– Efter att ha träffat de ansvariga på Swerock, fick jag uppfattningen att deras anläggning inte ska störa så jättemycket. Men helt störningsfri blir den inte. Och då den ska ligga vid stranden invid vattnet, tror jag att det blir svårt för folk att fortsätta bada där, säger Bo Gustaver.

Inför miljönämndens beslut ska åsikter från grannar och myndigheter inhämtas. Sedan fattas beslut utifrån miljöbalkens regler, vilket kan innebära klartecken, klartecken med vissa krav eller förbud för verksamheten.

Senast den 21 januari ska Robert Berglund och hans grannar ha lämnat sina synpunkter. Miljönämndens beslut kan sedan överklagas till länsstyrelsen, och därefter till miljödomstolen.

Från Swerock meddelas att företaget inom en snar framtid tänker ge utförligare svar i SN angående planerna i Råby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om