Prisad bartender startar egen tillverkning av sprit

Bex Almqvist ligger i startgroparna för att börja tillverka sprit. Nu fattas bara destillationsapparaten som importeras från Tyskland. "Det är första gången jag berättar offentligt om satsningen. Jag har produkter som ska vara ute hos kund i december."

I mer än 20 år har Bex Almqvist blandat drinkar och produktutvecklat alkohol. Nu tar 38-åringen nästa steg, och startar egen tillverkning i hantverksbyn i Rejmyre.

I mer än 20 år har Bex Almqvist blandat drinkar och produktutvecklat alkohol. Nu tar 38-åringen nästa steg, och startar egen tillverkning i hantverksbyn i Rejmyre.

Foto: Privat

Rejmyre2022-11-11 21:21

Sprit av olika sorter och kombinationer har varit Bex Almqvists yrkesliv. 38-åringen har varit barchef på en av världens bästa cocktailbarer, the Lonsdale i London, och rekryterats till Absolut Vodka. Under tio år var hon den svenska spritjättens ansikte utåt, och arbetade med produktutveckling, hållbarhet och global marknadsföring. Hon kan också titulera sig spritsommelier och är utbildad i destilleriteknik.

– Jag åkte till London när jag var 18 år och arbetade på Sanderson, som ägdes av mannen som startade Studio 54. Det var då jag började tävla i att blanda cocktails, säger Bex Almqvist.

Nu har hon landat i Rejmyre, sedan sambon Viktor Söderberg tog över som vd för glasbruket. Almqvist destilleri är namnet på det nya företaget som tar plats i hantverksbyn. 

undefined
I mer än 20 år har Bex Almqvist blandat drinkar och produktutvecklat alkohol. Nu tar 38-åringen nästa steg, och startar egen tillverkning i hantverksbyn i Rejmyre.

– Vi vill att Rejmyre ska vara ett besöksmål. Jag kommer att ta emot gäster för provsmakningar och för att se hur tillverkningen går till.

Bex Almqvists destillationsenhet skräddarsys efter hennes önskemål på en fabrik i Tyskland. Den tillverkas av koppar och byggs för hand. Den kommer bland annat att kunna destillera frukt och utvinna aromer ur naturliga råvaror. Under den långa tillverkningstiden får hon låna en enhet.

– Jag kommer att göra sprit av högsta kvalitet, med fokus på svenska smaker. Till att börja med kommer jag att göra gin, aquavit och smaksatt vodka. Sedan ska jag göra färdiga cocktails på flaska, som man bara behöver kyla för att få en härlig drink.

Till att börja med kan hon som mest tillverka 200 liter alkohol per dag. Hon har också en destillationsenhet i bordsformat som kan göra fem liter, att användas till produktutveckling och demonstrationer. 

undefined
Logotypen som kommer att sitta på Bex Almqvists flaskor.

Till att börja med är Bex Almqvist ensam i företaget. Hon har gjort allt från myndighetsansökningar till marknadsföring.

– Det är superkul, men tanken är att anställa framöver. Jag har många olika planer på expansion.

Hon har sett ett globalt intresse för sina produkter, och hoppas att fort komma igång med att exportera. 

Bex Almqvist vill göra det lättare att förstå spritprodukter och hur de kan konsumeras. Hon tar den svenska punschen som exempel.

– I Sverige dricker vi varm punsch till ärtstoppa, men den är fantastisk i drinkar. I Savoy cocktailbook, som är en slags bibel för bartenders, finns det över 20 drinkar med punsch i. 

undefined
Bex Almqvist vill slå ett slag för punsch i drinkar.

Punsch är en del i Bex Almqvists framtidsplaner för destilleriet. Hon föreslår också att den serveras efter maten, kall med en bit ost till.

Lite samma tänk har hon runt aquavit, där svenskarnas kultur säger att den serveras som snaps till jul, påsk och midsommar.

– Det är en fantastiskt god produkt som passar året runt, i cocktails som Bloody mary. Det är bara i norra Europa som vi dricker ren aquavit.

Hållbarhet är ett annat nyckelord för Bex Almqvist. Det har gett henne ett så kallat grönt företagslån från Almi, som ges till företag som bidrar till att EU:s miljömål kan nås.

Bland annat ska resterna efter sprittillverkningen komposteras. Av det första och sista i varje produktion som normalt kasseras ska det tillverkas handsprit. Planer finns också för att spillvärme från glasbruket ska användas för att förvärma ångan till pannan i destillationsenheten.

Restauranger och barer kommer också ha möjlighet att utveckla egen alkohol i samarbete med Bex Almqvist. 

Så tillverkas alkohol

Vid destillation av alkohol utgår man från att etanol kokar vid 78,3 grader medan vatten kokar vid 100 grader. 

När etanolen kokar samlas ångan upp, kyls ner och kondenseras till en vätska med högre alkoholhalt. 

Kvar i kokkärlet finns vatten och andra beståndsdelar. 

De två grundläggande metoderna för destillation är i enkelpanna och genom kolonndestillering.

Ordet destillera kommer från latinets "de stillare" vilket betyder just "droppa ner".

Källa: Systembolaget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!