Reijmyre glasbruk vill satsa miljoner på Hantverksbyn

Reijmyre glasbruks vd och delägare, Viktor Söderberg, vill köpa de tre fastigheterna som hör till Hantverksbyn i Rejmyre för tre kronor. "Det behövs stora satsningar för att utveckla området och det kan glasbruket gå i täten för", säger han.

Reijmyre glasbruks vd Viktor Söderberg, till höger, vill köpa alla fastigheterna i Hantverksbyn i Rejmyre för sammanlagt tre kronor.

Reijmyre glasbruks vd Viktor Söderberg, till höger, vill köpa alla fastigheterna i Hantverksbyn i Rejmyre för sammanlagt tre kronor.

Foto: Ulf Stråhle

Rejmyre2022-10-09 16:33

Sommaren har enligt Viktor Söderberg varit okej för glasbruket, men han förklarar samtidigt:

– Det är en förlorad sommar på så sätt att hade vi haft en bättre besöksnäring, hade vi kunnat ha en större ekonomisk omsättning och skapat fler arbetstillfällen. 

undefined
"Då måste kommunen istället göra stora satsningar, alternativt måste vi flytta glasbrukets verksamhet till mer moderna lokaler. Antingen i Finspångs kommun eller någon annanstans", förklarar Viktor Söderberg om det blir ett nej på hans förfrågan.

Fastigheten som glasbrukets verksamhet huserar i är i stora delar i väldigt dåligt skick.

– Det är svårt att bedriva produktion på ett energieffektivt sätt och uppfylla alla arbetsmiljökrav i de historiska lokalerna, säger Viktor Söderberg.

I ett brev till Finspångs kommun skriver Söderberg att han är beredd att köpa de tre fastigheterna för vardera en krona. I fastigheterna finns bland annat två klädbutiker, en silversmed, kommunens turistinformation, en smedja, ett bibliotek, en glasskiosk, en restaurang, ett museum, ett kafé, en konstförening och glasbrukets verksamhet. 

– Får vi köpa fastigheterna kommer vi behöva investera mycket tid och pengar för att utveckla hantverkskunnandet och Rejmyre som besöksmål. Det kommer krävas riskkapital och extern finansiering. Det går inte att fortsätta som det har varit de senaste åren, då det saknats en tydlig långsiktig plan för Hantverksbyn.

Hur mycket pengar rör det sig om för att få Hantverksbyn som du vill ha den?

– Önskelistan är lång och motsvarar mångmiljonbelopp. Viktigast initialt är att samordna lokala aktörer och sätta en plan för förvaltningen, säger Viktor Söderberg.

undefined
"Det är svårt att bedriva produktion på ett energieffektivt sätt och uppfylla alla arbetsmiljökrav i de historiska lokalerna", säger Viktor Söderberg, vd Reijmyre glasbruk.

Något speciellt du tänker på?

– Övernattningsmöjligheter är på sikt något vi vill ordna. Attraktionskraften för konferenser skulle öka dramatiskt med ett hotell eller andra boenden.  

Vad händer om du får nej på ditt förslag?

– Då måste kommunen göra stora satsningar, alternativt måste vi flytta glasbrukets verksamhet till mer moderna lokaler. Antingen i Finspångs kommun eller någon annanstans, förklarar Viktor Söderberg.

Den fastighet som glasbruket använder sig av ägs av Finspångs kommun. Den köpte kommunen av en konkursförvaltare hösten 2015 för 700 000 kronor, när glasbrukets framtid var kraftigt hotad. De två övriga fastigheterna ägs av Finspångs Förvaltnings- och Industrihus AB (FFIA).

undefined
Finspångs kommun har sedan början av 2000-talet satsat stora belopp på Hantverksbyn i Rejmyre. På bilden syns delar av de tre fastigheterna som Viktor Söderberg vill köpa.

Johan Malmberg är kommundirektör och även vd för FFIA. 

– Kommunen har nyligen fått in en förfrågan från Söderberg och vi kommer börja titta på det omgående. Som vd i FFIA har jag ett uppdrag att avyttra fastigheterna i Hantverksbyn, men där ingår inte glasbrukets fastighet som ägs av kommunen. Ett beslut kring den fastigheten måste tas av kommunfullmäktige, säger Malmberg.

Vad händer med den förorenade marken vid en eventuell försäljning?

– Det blir fortfarande kommunen som har ansvaret för marken och arbetet med sanering, berättar Johan Malmberg.

undefined
"Jag tänker inte föregå några beslut. Nu ska det hela beredas på ett bra sätt innan beslut kan tas av FFIA:s styrelse och kommunfullmäktige", säger kommundirektör Johan Malmberg.

Redan 2016 gick dåvarande kommunalrådet Anders Härnbro (S) ut i media och ville sälja fastigheterna i Hantverksbyn. 

– Jag tänker inte föregå några beslut. Nu ska det hela beredas innan beslut kan tas av FFIA:s styrelse och kommunfullmäktige, säger Johan Malmberg. 

Viktor Söderberg önskar att kommunen och FFIA kommer fram till snabba beslut.

– Ju snabbare desto bättre. Sedan kanske vi inte kan "blåsa" på för fullt om vi får köpa fastigheterna, med tanke på räntehöjningar, energikris och inflation. Det kommer ta längre tid än vad jag egentligen vill, men vi ser det här långsiktigt. Vi är på plats och brinner för det här, säger han.

23 anställda på bruket

Reijmyre glasbruk grundades 1810. Reijmyre glasbruk är ett av Sveriges äldsta och fortfarande aktiva glasbruk. 

Reijmyre glasbruk har just nu 23 anställda. 

2021 gjorde Reijmyre glasbruk AB en ekonomisk förlust på 2,5 miljoner kronor.

Sedan början av 2000-talet har Finspångs kommun satsat cirka 20 miljoner kronor på Hantverksbyn i Rejmyre. 

Finspångs Förvaltnings- och Industrihus AB (FFIA) är moderbolag till de kommunala bolagen Finspångs Tekniska, Finspångs stadsnät Finet AB och Vallonbygden AB.

Karta: Reijmyre Glasbruk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!