När tusentals utställare, besökare och press samlas i Stockholmsmässans lokaler för att frossa i årets designtrender är det mycket naturmaterial i fokus.
Hantverk, medvetenhet om jordens ändliga resurser och solidaritet speglar många utställares montrar.
"Genom att ta ansvar för renhet i produkt blir vi renare som människor", slår trendguiden i samarbete med Svenska moderådet fast.
Idealet är lite åt Lilla huset på prärien, för den som kommer ihåg den tv-serien. En leende pappa (med gott miljösamvete, kan tro) karvar på en träslev i eldens sken, medan en likaledes leende mamma syr döttrarnas klänningar av handvävt tyg och självklart i ekobomull och färgade utan kemikalier.
Nu vill nog ingen av utställarna på Formex att vi konsumeter ska återgå till att väva filtar och bygga våra egna möbler, som på 1970-talet då varje svensk gjorde av med i snitt 17 kilo plywood, enligt en forskare. Hur skulle då försäljningen rulla på?
Nej, det är gott om vackra objekt på mässan. Inköpare från hela Sörmland vandrar runt i lokalerna med inköpslistor som gör att vi kan frossa i höst.
Men många av utställarna har fokus på miljövänlighet och enkelhet än tidigare. Gamla hantverk, som smidesföremål eller glas blåsta som på 1400-talet, finns frikostigt representerade. Mycket ullprodukter och textilier över huvud taget, både som inredningsdetaljer och till helt nya användningsområden, syns.
I ett hörn kan besökarna prova gammal vävteknik och i en liten färgglad monter står Mona Bengtsson från fair traide-organisationen La Masion Afrique och berättar om deras produkter.
– Vi stöder hantverkare på Madagaskar genom mikrolån. Nådegåvor till fattiga är aldrig beständigt. Man växer inte som människa av bidrag.
Hon berättar om hur garvning av skinnet till väskorna och hattarna sker med hjälp av hackade mimosablad och att tillverkarna skickar in kvitton på de miljövänliga färger de använder för att få fortsatt hjälp av organisationen.
– Så det här kommer i tidningen? Det blir bra för hantverkarna på Madagaskar, säger Mona Bengtsson och ler.