Nya sommaraktiviteter – nu får barnen i länet prova cirkus

I sommar finns det chans att byta ut klassiska sommaraktiviteter som bad och fotboll mot diabolo och jonglering. Föreningen Junis anordnar prova på-cirkus för barn runt om i länet.

"Jag varit på cirkus en gång tidigare", säger Knut, snart åtta år, medan ledare Sarah Wilson instruerar.

"Jag varit på cirkus en gång tidigare", säger Knut, snart åtta år, medan ledare Sarah Wilson instruerar.

Foto: Albin Arrling

Runtuna2019-07-04 09:00

Under juli månad har barn runt om i Sörmland chans att pröva sina cirkusvingar. Föreningen Junis bjuder in att få gratis testa på bland annat diabolo och jonglering på flera skolor i länet.

– Jag har alltid velat hålla på med cirkus, säger Esmeralda, sex år och elev på Dammlötsskolan.

13 sommarklädda elever sitter uppradade på träbankarna i skolans gymnastiksal. Ett gemensamt "åh vad coolt" kommer medan ledaren Lucas Ahlberg demonstrerar hur man med pinnen får snurr på sin tallrik och sen balanserar den på hakan. Det är svårt att vara helt tyst när alla färglada redskap väntar utspridda på salens gröna golv.

Cirkusverksamheten som Junis anordnar kallas för Junis jonglörer. Prova på-turnén gör stopp på ett antal skolor i länet och ser sig själva som ett komplement till fritids och, som Lucas Ahlberg kallar det, "extra kul".

– Det började med att jag och min bror tränade som galningar i vår farmors trädgård. Vi valde sen att testa att göra något liknande med barnaktiviteterna inom Junis, och det blev populärt!

Tidigare i sommar arrangerades ett cirkuskollo på Nicolaisskolan i centrala Nyköping, där också större redskap som trampolin och slackline fanns att testa på. En av kollodeltagarna fanns även på plats under måndagsförmiddagen på Dammlötsskolan. Det märks att Kasper, som är nio år, har hunnit öva innan när han kastar och gör tricks med sin diabolo, det timglasformade plastföremålet som slungas runt med hjälp av ett snöre fäst mellan två träpinnar.

På andra sidan salen varvas balansgång med jonglering, men det finns vissa som ändå längtar ut till sommarvädret.

– Cirkus är ganska kul, men egentligen vill jag bada och äta glass, säger Matas, tio år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om