Sedan 1980-talet har markägaren Pia Lundgren plockat skräp på sin mark. Hon äger ett skogsområde i utkanten av Runtuna. På området ligger även Pias badplats.
– Jag går inte ner och badar här längre, på min egen badplats, förklarar Pia.
Badplatsen, som omfattas av allemansrätten, har frekventa besök av badgäster och personer som gärna stannar och tältar. Problemet, enligt Pia, är att gästerna inte månar om badplatsens natur.
– Det är som att folk inte förstår vad allemansrätten innebär, förklarar hon och visar en gran vars grenar har sågats bort, troligtvis för att göra plats för en vindskyddad tältplats intill Pias badhytt.
– Granen stod intill för att förhindra att folk skulle komma in bakom badhytten, berättar Pia.
Verandan till Pias privata badhytt, är nedklottrad. På baksidan har någon satt upp spikar, och lämnat skräp. Den har även fått agera sovplats åt campinggästerna. De alar Pia har planterat för att få lite skugga från solen på stranden, har fått några av sina grenar nedbundna och brutna. Det har även eldats på stranden och på stenhällarna.
– I värsta fall kan ju den här torra skogen helt brinna ned om någon inte är försiktig, menar Pia.
Maria Rolf, friluftslivssamordnare på Länsstyrelsen i Sörmland, förklarar vad som gäller.
– Du får inte ta ned eller skada varken levande eller döda träd. Inte heller elda på hällar, förklarar Maria.
Grundprincipen i allemansrätten är att inte störa och inte förstöra. Maria Rolf förklarar att man exempelvis kan förstöra en stenhäll helt om man eldar på den, eftersom den spricker.
Johan Levin, polismästare i Nyköpings kommun, förklarar att denna typ av åverkan på naturen kan räknas som skadegörelse och kan därmed polisanmälas - och få rättsliga följder.
– Blir man tagen på bar gärning när man till exempel sågar ned ett träd kan man få böter och upp till två års fängelse. I naturen finns ju dessutom värden som förstörs för lång tid framöver, säger Johan.
Det är oaktsamheten med naturen på badplatsen som upprör Pia. Hon vill väcka en diskussion om hur långt allemansrätten sträcker sig, och vad den tillåter och inte.
– Folk är såklart välkomna att komma hit och bada men jag vill att de är rädda om naturen. Och tar med sig skräpet, förklarar Pia. Pia har polisanmält de nedsågade och förstörda grenarna, och skadorna på hennes badhytt.