Så mycket får kommuncheferna om de slutar

När Nyköpings kommundirektör Erik Carlgren fick lämna sitt jobb fick han med sig med 20 månadslöner. En koll på grannkommunerna visar att villkoren för toppcheferna varierar kraftigt. Trosas kommunchef Johan Sandlund har en bättre deal än en vd i börsnoterade bolag.

7 februari 2019 06:05

Kommunchefer kan sparkas och bli av med sitt jobb på dagen. Som kompensation har de mer eller mindre gynnsamma avgångsvederlag.

Erik Carlgrens avtal om 20 månadslöner (med en lön på nästan 100 000 kronor) var resultatet av en förhandling. Men hans kollegor i grannkommunerna har avtal som reglerar hur mycket de skulle få betalt om de får sparken. Oxelösund, Trosa och Gnesta är ganska jämnstora, men villkoren skiljer sig både i lön och i antal månader vid uppsägning.

Trots att Trosa kommun är mindre än en fjärdedel så stort som Nyköping har Johan Sandlund högre lön än vad Erik Carlgren hade. Och skulle han bli uppsagd av arbetsgivaren har han rätt till 30 månaders betald lön. Han kan bli skyldig att arbeta de sex första månaderna, men blir arbetsbefriad i två år därefter med full lön.

Kommuncheferna i Gnesta och Oxelösund har också många månaders betald uppsägning om det är arbetsgivaren som vill avsluta anställningen. Johan Persson i Oxelösund har en lön på 88 000 kronor och får tolv månadslöner om han blir uppsagd. Christina Hedberg i Gnesta skulle få 93 000 kronor varje månad i 14 månader, men om hon jobbar med annat under tiden dras belopp motsvarande den nya inkomsten bort.

Enligt Sveriges kommuner och landsting är variationen stor mellan villkoren för kommundirektörer runt om i landet. Flera kommuner hänvisar till det privata näringslivet som en konkurrent när kompetenta chefer ska hittas. I näringslivet finns däremot ganska tydliga riktlinjer för avgångsvederlag. En vd för ett medelstort börsbolag som får sparken blir arbetsbefriad i ett år med full lön. Därefter får personen oftast ett avgångsvederlag på ytterligare tolv månader, men då utan förmåner.

– De första tolv månaderna är mycket dyrare med pensionsavsättningar, försäkringar och rörliga löner, förklarar Andreas Lauritzen, ledamot i Ersättningsakademien.

Ersättningsakademien är en förening som verkar för att ersättningar i näringslivet uppfattas som legitima och nyansera samhällsdebatten kring ersättningsfrågor. Enligt Andreas Lauritzen är en uppgörelse på mer än två år ovanlig i näringslivet.

– Mer än tolv plus tolv skulle jag säga är ovanligt. Det har jag inte sett på flera år.

Kommunchefernas avtal

När Nyköpings kommundirektör Erik Carlgren slutade förra veckan fick han 20 månadslöner på vardera 99 200 kronor. Han får också en pensionsavsättning på 200 000 kronor. Nyköpings kommun har drygt 4 000 anställda.

Så här ser dealen ut för kommuncheferna i grannkommunerna:

Christina Hedberg, Gnesta

Lön: 93 000 kronor i månaden.

Övrigt: Kommunen betalar privat sjukförsäkring.

Lön under uppsägningstid om arbetsgivaren säger upp: 14 månader, kan sägas upp omgående. Men en avräkning görs mot annan inkomst om hon får ett nytt jobb.

Kommunchef sedan: November 2015.

Antal anställda i Gnesta kommun: Cirka 800

Johan Sandlund, Trosa

Lön: 110 000 kronor i månaden.

Pensionsavsättning under mandatperioden, enligt särskild bilaga: 2019: 150 000 kronor, 2020: 75 000 kronor, 2021: 75 000 kronor, 2022: 200 000 kronor, men inte under eventuell uppsägningstid.

Betald uppsägningstid om arbetsgivaren säger upp: 30 månader, arbetsplikt i maximalt sex månader.

Kommunchef sedan: 2004

Antal anställda i Trosa kommun: Cirka 800

Johan Persson, Oxelösund

Lön: 88 000 kronor i månaden.

Lön under uppsägningstid om arbetsgivaren säger upp: 12 månader, kan sägas upp omgående.

Kommunchef sedan: September 2016.

Antal anställda i Oxelösunds kommun: Cirka 1000

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Clemens