Vid Källviks brygga ligger en motorbåt och väntar. Våra tre barn skubbar snabbt dit och möts av skepparen Ebbe Anklev. Minsta tjejen, då knappt tre år, kastar sin egen lilla ryggsäck ombord.
Ebbe och hustrun Karin Anklev, som har varit lärare för naturskolan på Sävö i 20 år, har drivit vandrarhemmet sedan 2015.
– Vi hämtar 80 procent med båt från Källvik. Några kommer med egen båt och ganska många kanotister paddlar, säger Karin Anklev.
Under färden till ön och naturreservatet, där vi har bokat ett rum med våningssängar, bekantar sig gästerna med varandra. En mormor från Järna har tagit med sitt barnbarn på minisemester.
– Jag har varit här förut, det är jättetrevligt, säger hon.
Väl framme träffar vi de andra som bor här just nu. Den stora trädgården mellan husen och de gemensamma, välutrustade köken, gör semestern till en delad upplevelse. Stora som små gäster, gamla som unga, samsas om ytan och tipsar om fina promenadstigar och diskuterar mat, väder och algförekomst.
En skånsk-dansk familj tog bilen hit från Svalöv häromdagen. Mamma Anne-Marie Glargaard kliver upp före sina fyra barn och bakar kalljäst bröd som hon serverar på ett av de bastanta picknickborden. Pappa i familjen var tvungen att jobba, så Anne-Marie gör den här resan själv med barnen.
Hon uppskattar att Sävö manar till skärmfri tid:
– Det finns ingen tv, ingen wifi. Då slipper man allt det. Det är jättemysigt här, tyst och fint och skönt med vattnet, säger hon.
För familjen Glargaard blev Sävö en lyckträff. Anne-Marie bokade det som en chansning.
– Jag kollade vilka STF-vandrarhem som var lediga som låg vid vattnet. Vi har badat, gått runt ön, varit på stranden, vid lotsmuseet… Vi har ätit nere på stenarna - det var så mysigt!
Även barnen är nöjda. Gustav, 10, och Frida, 6, har lekt, badat och passat på att hänga ordentligt med sin mamma. De ser bara en nackdel:
– Det är bra här, men inte när man ska sova. Det var mygg!
Just sommaren 2018 hade Sävö en del problem med mygg. Karin Anklev åkte snabbt in till fastlandet och köpte tunna gardiner som tejpades fast som tillfälliga myggnät. Det har aldrig tidigare behövts.
– Men nu inför sommaren har vi riktiga myggfönster, säger hon.
En dag tar hon med oss ut på ”sjön”. Vi åker i farleden som passerar Sävö, den som erbjuder ständig segelbåtsspotting från vandrarhemmets brygga, och kör förbi Ringsö. Karin styr vant genom en trång passage och vips är vi framme i vad som i framtiden blir en liten skogslagun. Där får alla som vill snorkla och se vad som finns under ytan.
– Titta mamma, kransalger, säger tvååriga dottern, som snappat upp lingot på ön.
Åttaåringen Edvin, och danske Gustav som spontant hängde med på turen, är nöjda och rosiga om kinderna. Det här är något annat än skolan.
Karin, som är biologilärare, gläds över att visa upp naturen.
– Jag har ju börjat med konceptet skärgårdsäventyr för barn och vuxna tillsammans. Det blev jättepopulärt! De vuxna är ofta minst lika intresserade som barnen av att håva och se vad man får upp och titta i mikroskop.