Stor olycksövning: Plan kraschat på Skavsta

Det var blodigt allvar under en övningen på Skavsta när brandbilarna möttes av ett brinnande flygplan och skadade människor.

Skavsta 2 oktober 2019 20:02

Under onsdagen hölls en stor olycksövning vid Skavsta Flygplats. Scenariot som utspelade sig under övningen var att ett flygplan, en Boeing 737-800 med 128 passagerare, efter start fått indikation på tekniskt fel och bett om att få vända om och landa. Men vid landningsförsöket havererar planet och bakdelen börjar brinna.  

Larmet gick och minuterna senare kom brandbilarna in körandes på olycksplatsen och började arbeta snabbt och metodiskt med släckningsarbetet. 

– Scenariot är baserat på en riktig händelse som inträffade i Maj 2019 i Moskva, berättar Tommy Dalin, rescue fire fighting supervisor på Skavsta Flygplats och fortsätter: 

–  En sån här övning gör vi vartannat år de som deltog var från interna räddningstjänsten på Skavsta flygplats, Sörmlands kustens räddningstjänst, Region Sörmland, SOS larm, Skavstas olika avdelningar, Securitas och Polisen. 

Ett sextiotal elever från Flygteknik agerade markör under den två timmar långa övningen.  

De var sminkade såriga och blodiga, det bars från flygplanskroppen för att läggas på säkert avstånd där de blev omhändertagna och undersökta av ambulanspersonal. Någon fick låtsas hosta andra skulle ligga stilla och tysta.  

Olle Magnusson och Jack Mandry var markörer, de upplevde att det rådde kaos på platsen.

– Folk sprang hit och dit, säger eleverna

Tommy Dalin har en bra känsla efter övningen.

– Nu ska vi utvärdera, men spontant har jag en bra känsla, säger han. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa