Nu glöder milan Agda

På lördagen tände Östra Sörmlands gruvförening sin 28:e kolmila inför publik. Nu kommer röken bolma tills skorstenen tar eld och börjar brinna, då är kolen färdig. Men hur lång tid det tar bestämmer milan själv.

Foto:

SKOTTVÅNG2014-07-12 16:06

Till tonerna från en dragspelsorkester fick föreningsmedlemmen Sture Larsson hedersuppdraget att tända årets kolmila vid Skåttvångs gruva. En publik som enligt uppgift växer för varje år var på plats, lika så knallar som erbjöd hantverk och hembakt. Det är tradition att tändaren döper milan och Stures valde namnet Agda.

– En del väljer namnet på sina fruar, men inte jag. Agda var ett namn som bara kom till mig, men inte är det hönan Agda jag tänker på, säger Sture.

Sedan i mars har Östra Sörmlands gruvförening med gemensamma krafter byggt milan på lediga helger. Milan byggs av jord, torv, gräs och sand. Björkved tänds på och packas ner i mitten. Under kolningen måste man med jämna mellanrum gå upp på milan och platta till så att det inte kommer in för mycket syre då veden kan börjar brinna. Därför kommer milan vaktas dygnet runt.

– Det är magiskt att vara här på natten, är det vindstilla lägger sig röken längs marken och det ser ut som troll ska komma fram vilken minut som helst, säger Elsa Johansson som är medlem i föreningen.

Sörmland har historiskt varit väldigt miltätt. En av föreningens medlemmar berättar att bönderna ofta var ålagda att göra ett visst antal milor per år. Föreningens syfte med milan är bland annat att hålla liv i kunskapen. Traditionellt tände man inte milorna sommartid eftersom brandrisken var för stor, men sommaren är gruvföreningens enda chans att hinna med. Det går att besöka milan under hela förkolningsperioden, och föreningsmedlemmarna lovar att svara på frågor och berätta en och annan skröna.

– Vi ljuger om allt, skrattar ordförande Ulf Sandström.

– Det är en skröna att kvinnor inte ska gå upp på milan, men jag lever inte efter det. Det sägs att förr i tiden om en kolare gick ner sig i milan och dog fick hustrun ta över. Det var ett för stort inkomstbortfall för familjen annars, berättar han.

Nu kommer veden att få prya med begränsad syretillförsel tills den är förkolnad då skorstenen av tjärpapp börjar brinna. Processen tar mellan fem till tio dagar.

– När det händer bestämmer milan själv, vi brukar satsa 20 kronor var i föreningen på när det blir. Den som vinner får köpa tårta för pengarna, säger Elsa Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om