Danvik är ett sommarstugeområde med historia

Danvik är ett sommarstugeområde med historia och där många har ägt sina fritidshus under lång tid. Det framkommer tydligt när SN sätter upp sin mobila redaktion mitt i Danvik under några timmar på tisdagseftermiddagen.

Foto:

SN på plats2015-07-28 23:25

Gunilla Carlsson, som berättar att hon blivit Nyköpingsbo igen på senare år efter att under många år varit bosatt i Bohuslän, är en av de sommarstugeägare som stannar till och byter några ord med SN:s utsända. Hon berättar att hon redan som barn tillbringade somrarna i familjens sommarstuga vid Danvik och då lärde sig simma i den simskola arrangerades vid badstranden längst in i Danviken.

Därmed har Gunilla Carlsson långa erfarenhet av hur livet i Danvik har utvecklat sig. Som ett exempel berättar hon hur tillgången till vatten förändrats. Först handlade det om att hämta vatten i en brunn, vilket med tiden blev sommarvatten i ledning till respektive stuga. Och numera är stugorna i Danvik anslutna till det kommunala vatten- och avloppsnätet, vilket har gjort att allt fler väljer att bosätta sig permanent i det idylliskt belägna sommarstugeområdet.

Mycket kunskap om hur livet i Danviksområdet varit historiskt och hur det utvecklat sig har även Torbjörn Claesson, som äger gården Stora Danvik. Sommarstugeområdet Danvik ligger på mark som tidigare tillhörde gården Stora Danvik, som 1935 köptes av Harry och Vanda Hjulin, och som Torbjörn Claesson är barnbarn till.

– Långt tillbaka, säg 1960-talet, hade Konsum en sommarbutik här ute. Det fanns en glasskiosk här och en dansbana en bit bort i skogen, berättar Torbjörn Claesson, och tillägger att det då även gick busstrafik från Oxelösund ut till Danviksområdet.

– Det fanns en busskur och bussen vände här i korsningen, säger Torbjörn Claesson.

Torbjörn Claesson äger i dag Stora Danviks bostads- och ekonomibyggnader och en del mark däromkring. Han berättar att han är bosatt i Sundbyberg och har gården som fritidsboende, men att han kan tänka sig att spendera mer tid i Danvik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om