– Vi har rustat sedan i januari, säger Joakim Olsson presstalesman för Södermanlands län på Anticimiex.
Halvt på skämt, halvt på allvar.
Sommaren 2018, då företagets växel brakade ihop, gjorde man 86 377 saneringar, 2019 43 806 saneringar. I Södermanland gjordes 3 560 sanering under 2018.
– Men nu har vi bättre växel, försäkrar Joakim.
Varför antalet getingar blir fler vartannat år finns det än så länge ingen förklaring till. Faktorer som spelar in är tillgång till föda, boplatser och väderförhållanden.
– Det finns olika teorier om det. Djur och insekter har olika flöden och för just getingar så är det vartannat år som gäller. Konkurrenssituationen gör så att det blir mindre året efter ett år med mycket getingar och vice versa.
För att undvika att sitta med ett stort getingbo i slutet av sommaren och därmed slippa ringa efter hjälp från olika bekämpningsföretag, så kan man redan nu se till att man får en relativt lugn sommar.
– Ser man en geting nu så är det en drottning. Det är bara de som flyger runt. De har inte hunnit att bygga bon på något sätt. Sedan någonstans i mitten av juli, det kan slå en vecka fram eller tillbaka, det är då vi märker att de syns på allvar. Då har de fått igång produktionen i sitt bo och getingarna flyger för att hämta mat. Då smäller det till för vår del. En kollega till mig har sagt att det är lika stort tryck på våra telefoner under en getingsommar som hos Skattemyndigheten inför deklarationen.
När det är som mest tryck på Anticimex kan de ha runt 30 000 samtal på en och samma dag och alla handlar om getingar.
– I Mälardalen, som jag ansvara för, så vet vi att vi kommer att ha cirka 5 000 samtal i juli så då blir det enkel matematik att veta hur många som vi ska ha som svara i telefon och hur många tekniker som ska hjälpa kunderna.
Men för att minska bekämpningsföretagens arbetsbörda kan man förebygga nu.
– Vi vill egentligen inte att man tar bort några bon. Getingar är nyttodjur och äter skadeinsekter. Så har man ett bo på baksidan av ett förråd så låt dem vara, poängterar Joakim och fortsätter:
– Men sitter de i utegrillen eller hammocken, då kanske man vill plocka bort dem. Den här tiden på året så är boet stort som en pingisboll. Det är bara drottningen som finns där så då är det lätt att antingen ta en plastpåse och plocka bort boet eller suga upp det med en dammsugare. Är man djurvän och modig så kan man flytta boet till en bättre plats, kanske i skogen.
Ett husmorstips, som brukar dyka upp i tidningar den här tiden på året, är en brun papperspåse som man hänger upp på platser där getingar ofta bygger bon, fungerar det?
– Det har jag också hört, prova kan man väl alltid. Teorin bygger på en konkurrenssituation, men jag tror inte det fungerar. Ser man på en vind där det kanske finns runt 100 gamla bon och där getingarna bygger nya bon på gamla, så verkar det inte avskräcka dem.
Gamla bon då, ska man plocka bort dem?
– Jag rekommenderar att man alltid plockar bort dem på hösten eller vintern. Då ser man lätt när det byggs ett nytt bo.
Lite positivt inför sommaren vad gäller insekter och den pågående pandemin är att man kan komma att se en minskning i antalet vägglöss.
– Det blir nog en effekt eftersom vi troligtvis inte får åka så mycket i sommar. Vi brukar se en ökning av vägglöss precis efter att semestern är slut, säger Joakim.