Vildsvinskött kan bli lönsam affär för jägarna

Jägare tycker inte att det är lönsamt att skjuta vildsvin, därför har stammen växt sig stor. Nu har Livsmedelsverket fått i uppdrag av regeringen att göra jakten mer attraktiv.

Fredrik Lundberg packar ihop sin utrustning som han haft med sig under nattens galtjakt.

Fredrik Lundberg packar ihop sin utrustning som han haft med sig under nattens galtjakt.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Södermanland2020-05-16 08:00

– Då kommer intresset för att jaga vildsvin att öka och då som först kan vi se minskade stammar. Med de milda vintrar vi haft så har antalet djur ökat, säger Nyköpingsjägaren Fredrik Lundberg.

Livsmedelsverket ska bland annat utreda hur man ska hantera vildsvinskroppar med höga halter av trikin och cesium. De ska också ta fram en lagstiftning för att specialutbilda jägare så att de kan sälja vildsvinskött direkt till konsument, samt små mängder vildsvin till lokala detaljshandelsanläggningar.

– Målet är att vi ska ha ett enklare system än i dag med tydliga rutiner och så lite administration som möjligt, säger Mattias Åsander, områdeschef på Livsmedelsverket, som vill se en större försäljning av vildsvinskött i affären.

För jägare är det positiva nyheter.

– För samtidigt som grisarna är att betrakta som ett skadedjur så är de en resurs att ta vara på. Det är ett fint och nyttigt kött, säger Fredrik Lundberg.

För några veckor sedan fick han i uppdrag av kommunen att jaga rätt på den galt som härjat runt på Labro Ängar. Natten mot fredagen fällde han den.

– Han har bökat upp strandängar och gett sig på de fina ekbackarna. Besökare och även arrendatorn av marken hade sett det så då gjorde vi en insats och lyckades fälla den.

Det tog honom drygt tre timmar att fälla galten och ytterligare en halvtimme att släpa kroppen genom vass och våtmark. Att man jagar vildsvin nattetid och att det sker i ganska oländig natur gör att jägare gärna avstår. Dessutom lönar det sig inte. Fredrik säger att man får 20-30 kronor per kilo för djuret i ett viltslakteri.

De cesiumprov som gjorts på sörmländska vildsvin visar värden under 1 500 becquerel, vilket betyder att man kan äta köttet några gånger i veckan. I Uppsalas, Gävleborgs och Västmanlands län är det radioaktiva ämnet fortfarande högt sedan Tjernobylkatastrofen 1986.

– Men där kan det skilja mellan olika kultingar i samma kull. En kan ha hundra becquerel, en annan 14 000, allt beror på vad de fått i sig när de bökat i jorden, säger Arja Kautto, senior veterinärinspektör som jobbar för Livsmedelsverket.

Det är Strålskyddsmyndigheten som gör dessa mätningar. Sedan kan det även finnas trikiner i vildsvinskött, men även i det fallet är de sörmländska svinen förskonade. 

– Det har bara hittats två fall i år och fem i fjol, men inget i Södermanland, säger Arja.

Karta: Nyköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!