Christina i väntan på tandvård: "Maktlös"

De äldre som behöver tandvård får vänta till följd av folktandvårdens pandemianpassning. Samtidigt vill folktandvården begränsa smittspridningen på sina kliniker.

Christina betalar över 350 kronor per månad för sitt tandvårdsavtal.

Christina betalar över 350 kronor per månad för sitt tandvårdsavtal.

Foto: Malin Holmqvist

Södermanlands län2020-08-08 12:00

I oktober förra året konstaterade tandläkaren att Christina Blomberg från Nyköping behövde en ny krona till sin trasiga tand. Efter ett besök i mars i år, fick hon en tid för ingreppet i maj, och därefter i juni. 

Efter att Christina fyllde 70 år ställdes båda besöken in till följd av de restriktioner som inrättats i samband med spridningen av Covid-19. Nu oroar hon sig för de konsekvenser som dröjsmålen eventuellt skulle kunna få. 

– Det är ett stelbent system. Man känner sig maktlös, förklarar Christina. 

I dagsläget betalar Christina 357 kronor i månaden för sitt tandvårdsavtal, över 4000 kronor om året. Enligt hennes tandläkare finns det risk för tandlossning om hon inte får tid hos tandhygienist två gånger per år. 

– Det handlar ju inte om att de inte har tid. Vi över 70 får helt enkelt inte komma dit, säger Christina. 

Folktandvården har, precis som annan vård, fått anpassa verksamheten efter den rådande pandemin. Folktandvården i Sörmland rekommenderar alla som är över 70 år eller är i riskgrupp att inte komma till tandläkaren alls. 

Vård som inte kan anstå, det vill säga akuta fall eller de fall där det funnits risk för framtida skador om de inte förebyggs tas emot, enligt Folktandvården Sörmland, även för äldre och för de i riskgrupp. Trots detta har Christinas trasiga tand fått vänta. 

Peter Vrager, VD på Folktandvården Sörmland, förklarar att man valt att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer noggrant. 

– Vi bestämde oss tidigt för att följa dem noggrant för att inte sprida smittan vidare. Det är ju en komplex fråga, förklarar Peter. 

Peter Vrager menar att de den närmsta tiden ska utvärdera läget och se över patientpolicyn, men att man vill vara försiktig. 

– Det är heller inget beslut vi kan ta på egen hand, utan vi måste överlägga med smittskyddsinstitutet, säger Peter. 

Christina Blomberg upplever även att hon betalat för en tjänst hon inte har fått tillgång till. Enligt Folktandvården är kompensation inte aktuellt.  

– De sa att jag ju alltid kunde säga upp avtalet om jag inte ville betala, men det känns ju inte aktuellt heller, menar Christina. 

Enligt Peter Vrager tar Folktandvården ansvar för sina frisktandvårdspatienter, och att frisktandvårdsavtalen är individuellt anpassade.

– Även om vårdbesöken ställs in så fullföljer vi vår del av avtalet, menar Peter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!