Svante Nyberg är chef för Landstinget Sörmlands medicinska division, och just nu också tillförordnad hälso- och sjukvårdschef. Han har tagit del av Eva Marklunds och Åke Brolins upplevelser av deras sambos och mammas sista dygn i livet.
– Det låter fruktansvärt, och jag förstår verkligen att de är chockade. Stämmer det att de fått det förklarat för sig att platsbrist var orsaken till att de inte fick hjälp är det förfärligt. Bara att de uppfattat det som att de nekades vård av utrymmesskäl är orsak nog att verkligen beklaga.
Svante Nyberg förstår att väldigt stressade medarbetare riskerar att uttrycka sig olämpligt ibland.
– Men det är helt oacceptabelt att neka en patient vård när det finns medicinska skäl till att ge den.
– Oavsett om vår läkemedelsbudget skulle ta slut i oktober så får den patient som kommer i november den medicin som behövs. Våra patienter ska aldrig någonsin behöva konfronteras med kommentarer som att pengarna eller platserna är slut.
Ibland, menar han, kan det vara en viktig upplysning i sammanhanget att nämna för patienten, att sjukhuset för tillfället har väldigt få lediga platser. Det kan underlätta förståelsen för att det tar tid, eller för att patienten skickas till ett annat sjukhus.
– På Mälarsjukhuset har vi haft ovanligt få vårdplatser öppna i sommar på grund av sjuksköterskebristen. Därför har Sörmlands tre sjukhus skärpt rutinerna och utvecklat sitt samarbete till det bättre. En Eskilstunapatient som av medicinska skäl behöver läggas in blir också inlagd, men kanske i Katrineholm i stället.
Sjukhuset har inlett en internutredning av vad som hände under Barbro Hollsténs två besök på akutmottagningen. En Lex Maria-anmälan har också skickats till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som i sin tur kommer att granska, kommentera och bedöma det som inträffat. Av den anledningen är Svante Nybergs möjligheter att kommentera ärendet just nu begränsade.
– Varje gång det sker ett tillbud eller en olycka i vården utreder vi händelsen, och varje gång något gått fel måste vi bli väldigt oroade. Säkerhet är något landstinget tar på största allvar.
– Förr handlade det om att utreda vem som gjort fel. I dag görs utredningarna med ett systemperspektiv, för att ta reda på hur det kunnat hända och vad vi kan göra för att se till så att det aldrig behöver hända igen. Det är oerhört viktigt att vi lär oss av våra misstag.
Svante Nyberg förstår att det här är en klen tröst för anhöriga till någon som avlidit.
– Jag kan bara hoppas att de känner att vi är lika förkrossade över det som hänt som de är, och att vi nu gör allt vi kan för att lära oss av det som skett.
Han lovar också att Barbro Hollsténs närmaste ska få komma till akutmottagningen och träffa alla inblandade.