Hyttan är varm och glasblåsningen är i full gång. Här kan man komma på drop-in eller förboka ett besök för att själv få testa på att glasblåsning. Hyttan tar emot grupper på upp emot tjugo personer. För att lära sig tekniken får man först öva på alla moment utan själva glasmassan. Färg och dekor väljer man själv, sedan får man blåsa antingen en glaskula eller ett vanligt glas. Glaset får man hämta dagen efter då det har svalnat helt. Glaskonstnären Ebba von Wachenfeldt leder glasblåsningen och ger hela tiden instruktioner.
Kan vem som helst prova glasblåsning?
– Ja, i stort sett alla. Man måste kunna ta en instruktion och följa den utan att bli rädd.
Har ni någon åldersgräns?
Nej, barn kan vara med. Ett barn kan sitta i förälderns knä eller så kan man stå framför bänken om man inte når fram.
Är det svårt?
– Det är inte så svårt, men det kräver total fokus och man måste vara i materialet.
Dagens grupp med glasblåsare tycker inte att det är lätt, men kul. Glasblåsningen engagerar även åskådarna och många vill hjälpa till och komma med råd.
– Det är lite svårt men Ebba informerar hela tiden om vad man ska göra. Man ska snurra pinnen samtidigt som man ska blåsa. Först hårt och sen puffa mer försiktigt, förklarar Majvor Liche från Nävekvarn som är på besök med en grupp på 16 personer som varje år arrangerar en utflykt tillsammans.
Vill man vila sig från glasblåsningen kan man beskåda Ebbas färgstarka glasföremål i butiken eller ta en fika i cafét i samma lokaler. I galleriet i den gamla skolbyggnaden pågår olika konstutställningar. Glasblåsningen är öppet för bokning året om. Men för drop-in måste man komma innan sista oktober.