Aptitrunda i helgen – och Onsberga Gård bjuder in

Under helgen pågår Aptitrundan och på Onsberga Gård får gårdsbutiken sällskap av tillfälliga gäster. "Vi gör det här tillsammans", säger Erika Olsson.

Under Aptitrundan får besökarna besöka djuren på Onsberga Gård.

Under Aptitrundan får besökarna besöka djuren på Onsberga Gård.

Foto: Isak Dahl

Sörmland2021-09-11 07:00

Under fredagen har Erika Olsson fullt upp med förberedelserna inför helgens Aptitrunda. På Onsberga Gård som hon driver tillsammans med maken Torbjörn Olsson kommer helgens besökare erbjudas rundvandring. 

– Vi är en ekologisk kretsloppsgård som kombinerar djuruppfödning med spannmålsodling. Djuren fodras med vad vi producerar på gården, det är ganska ovanligt vilket många inte vet om, säger Erika Olsson. 

undefined
Årets Aptitrunda arbetar med kluster berättar Erika Olsson i gårdsbutiken.

Djuren underlättar också jordbruket, grisarna flyttas runt på åkrarna där de bökar upp ogräsrötter. Samtidigt betar får och nötkreatur svårodlade marker där de producerar användbart gödsel. Djuren får därför spendera mer tid utomhus. 

– Många är lite tveksamma till köttproduktion, men djurhållning och ekologisk odling hänger samman. Dagens mer specialiserade gårdar måste köpa in gödsel eller foder som ofta importeras. 

Alla produkter säljs direkt till privatpersoner eller till restauranger. Försäljningen sker via internet och den egna gårdsbutiken som är öppen på helgerna året om. Under Aptitrundan kompletteras har lokala kollegor bjudits in till gården. 

– Man kommer bland annat kunna köpa bruna ägg från Sörtuna Gård i Västerljung och grönsaker från Anders och Gunilla Nielsen som pensionerat sig gästspelar med en popup-butik. 

Erika Olsson var tidigare ordförande för Sörmlands matkluster, en intresseorganisation för sörmländska företagare inom kvalitativ mathållning, vilken står bakom Aptitrundan. Intresset för evenemanget har ökat kraftigt under många år. 

– Vi säljer lika bra som inför julen och det är jättebra tillfälle att möta kunderna.  I år kommer de kunna köpa och smaka på lammkött, rökt nötkött och wienerkorvar som Gnesta chark gjort på vårt kött.  

undefined
Erika Olsson på Onsberga Gård förbereder sig inför Aptitrundan.

Aptitrundan binder ihop alla Sörmlands producenter, men meningen är inte att någon ska hinna besöka alla platser.  

– Vi har delat in oss i kluster, tanken är att kunderna ska få upp ögonen för det som finns i närområdet. På en dagstur mellan Nyköping och Vagnhärad kan man besöka oss men även Bergs Gård och Öster Malma. 

Möjligheten för sörmländska företagare att få jobba tillsammans framhåller Erika Olsson som det roligaste med Aptitrundan. 

 – Som egenföretagare har man inte så många kollegor och därför är det helt fantastiskt att få tillgång till det här nätverket. När jag är med på aptitrundan blir jag del av något större, säger hon.

Mer info på matkluster.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!