Regionen har fått del av ett statsbidrag för att förbättra cancervården. På regionstyrelsens senaste möte fattade politikerna beslut om vilka åtgärder som ska göras för pengarna – 10,6 miljoner kronor.
En stor del av bidraget ska gå till så kallade kontaktsjuksköterskor, en fast kontakt som patienten ska kunna ha under vårdtiden. Därmed ska kontinuiteten och delaktigheten för patienterna förbättras.
Att patienternas delaktighet inte upplevs som tillräckligt god är något som kommit fram i regionens patientenkät.
– Där så såg vi att våra patienter inte tycker att de är tillräckligt delaktiga och att vi inte är tillräckligt tillgängliga, säger Bo Tideholm, regionens chef för division för kirurgi.
Statsbidraget ska också användas till fler administratörer inom cancervården. Tanken med detta är att avlasta sjukvårdspersonal som i dag tvingas ägna sig åt administrativt arbete.
För att korta väntetiderna för cancerpatienten arbetar vården med så kallade standardiserade vårdförlopp, där det slås fast när olika åtgärder i vårdkedjan ska ske fram till att patienten får sin behandling.
För att kunna utvärdera arbetet med de standardiserade vårdförloppen, måste arbetet kartläggas mer i detalj. Därmed ska flaskhalsar inom vården kunna upptäckas, med syftet att korta vårdtiderna. Även till detta ska statsbidraget användas.
– Man ser inte det om man inte systematiserar det, konstaterar Bo Tideholm.