– Jag tror att jag uppmärksammar det varje dag eftersom jag har varit så engagerad i samhällsfrågor i hela mitt liv. Jag tänkte faktiskt gå och förtidsrösta i kyrkovalet idag – så jag tänkte använda den rösträtten idag, berättar Södermanlands landshövding Beatrice Ask.
Beatrice Ask berättar att kyrkan låg i framkant när det gäller röstdeltagande för kvinnor. På flera håll kunde kvinnor göra sin röst hörd inom kyrkan innan det var möjligt i övriga samhället.
– Biskopen i Strängnäs föreslog 1823 att man skulle införa kvinnlig rösträtt lokalt för myndiga kvinnor, förklarar hon.
På den tiden var en kvinna myndig såvida man inte var gift eller minderårig.
– Det som också är viktigt om man tänker på 100-årsjubileumet är ju att först då fick kvinnor samma myndighet som män. Det var faktiskt för precis 100 år sedan som riksdagen beslutade att kvinnor ska ha samma rätt till myndighet, en rätt som varit självklar för män sedan 1721, berättar Beatrice Ask.
Om man ser på omvärlden är det inte en självklarhet med kvinnors lika rättigheter som mäns. Det är viktigt att kvinnor förmås använda sin rösträtt och ställer upp som förtroendevalda förklarar Beatrice Ask.
– Jag tror att vi av och till tar det för självklart och glömmer bort hur viktigt det är att vårda demokratiska värden och mänskliga rättigheter. Man måste stå upp för det varje dag, vi föds inte nödvändigtvis med alla vettiga normer, säger Beatrice Ask.