– Hade du frågat mig för några veckor sedan hade jag sagt att det såg ut att bli ett bra år, men nu blir det mer som ett dåligt normalår, säger lantbrukaren Alexander von Bothmer, verksam på Stjärnholms gård.
Värmen kan ha tagit så mycket som femton procent av hans skörd. Nu väntar mildare väder och med det regn. Under måndagsmorgonen tankades maskinerna och Bothmer laddade för att möta upp sina kollegor på gärdet för årets viktigaste skörd, men planerna sköljdes iväg.
– Regnet kom och då var det var bara att vända hem igen, berättar han.
Det dammar om skördetröskan som samlar in det gulnade vetet på Grinda Säteri utanför Malmköping. Lantbrukaren Claes Lundblad började skörda förra veckan, det är ovanligt tidigt.
– Man kan inte vänta på att ett moget äpple ska bli grönt igen. Vetet slutar växa när det mognat och då är det bara att sätta igång, förklarar han.
Fördelen med en tidig skörd är att det finns gott om tid att förbereda för höstens oljeväxter. Det är också lättare att hitta någon som kan hämta grödorna när ladan börjar bli full, enligt Claes Lundblad.
Den regniga våren lämnade efter sig en skral skörd, men höstvetet i regionen ser ut att ge bättre avkastning än vanligt. Summan blir ett balanserat år med normal skörd. Det är välkommet efter 2018 års katastrofskörd. Då hjälptes bönderna åt för att hitta foder till korna.
– Det ser ut att bli ett helt okej år. Det kan bli tufft för dem som satsat på vårsådden, den har växt dåligt, säger Lundblad.
Lantbrukskooperativet Lantmännen uppger att skörden även på nationell nivå kan förväntas bli något lägre än snittet för de senaste fem åren, katastrofåret 2018 undantaget. Enligt prognosen beräknas 5,6 miljoner ton spannmål skördas av svenska lantbrukare i år.
Många bönder har valt att prioritera höstsådden. Höstvetet är mer robust och klarar påfrestningar, dessutom ger den bättre avkastning än vårsådden. Vårvetet innehåller mer protein och växer fortare, men det är också mindre tåligt.
– Det är som med så mycket annat i livet, man kan inte få allt. Antingen växer en gröda snabbt eller så ger den stor avkastning, säger Bothmer.
Värmen har stressat grödorna och det hämmar tillväxten. I värsta fall blir kärnorna små och mjölet otjänligt till bakning. Då går skörden till djurfoder vilket i sin tur ger mindre pengar i fickan.