Under de senaste tio åren har 30 människors liv släckts på järnvägarna genom länet. Bara i Sydsverige är dödstalen mörkare än i Trafikverkets region öst, som även innefattar Östergötland, Västmanland, Närke och Uppland.
Ingenting har hittills pekat på att dödstalen ska minska utan aktiva åtgärder. Varje år dör mellan 70 och 110 personer på svensk järnväg. Det rimmar illa med Trafikverkets nollvision.
Därför investeras till 2019 omkring en miljard kronor i förstärkt säkerhet i hela Tågsverige. Målet är att halvera antalet döda inom fem år.
– Vi hoppas att det är realistiskt. Samtidigt är det viktigt att få folk att förstå att det enligt lag är förbjudet att beträda tågspår. Det tror jag tyvärr att många inte vet, säger Britt Lisra som arbetar med trafiksäkerhetsfrågor i Trafikverket region öst.
På vissa så kallade "hot spots" förekommer ett omfattande och livsfarligt spring över spåren. Ett snabbtåg som kommer dundrande har en bromssträcka på en och en halv kilometer. Den människa som befinna sig inom det avståndet och inte flyttar sig är chanslös.
Det kan handla om personer som genar mellan perronger, smiter under bommarna vid en obevakad övergång eller tar sig över rälsen från en svampskog till en annan.
– Man blir förvånad över hur mycket folk som rör sig intill en järnväg mitt ute i ingenstans, säger Magnus Zetterman, platschef vid Sten- och vägarbeten.
Karlstadsföretaget är en av Trafikverkets entreprenörer och har under sommaren monterat nästan 1,8 mil säkerhetsstängsel utmed spåren i Mälardalen. Stängslen är drygt två meter höga, ska vara omöjliga att klättra över och är svåra att klippa sönder.
Sådana stängsel har nu monterats på särskilt olycksdrabbade sträckor i Flen, Sköldinge och i centrala Eskilstuna. För närvarande stängslas utmed västra stambanan i Katrineholm. I höst ska säkerheten förstärkas i Nyköping och mellan Sparreholm och Skebokvarn.
– Vi har inte monterat så mycket stängsel på bangårdar, där finns ofta andra typer av staket. Det är mer i utkanterna av bangårdarna, på platser där det är mycket spårspring och risken för självmord är stor, säger Zetterman.
Självmorden utgör det största och mest komplexa problemet för Trafikverket. Uppskattningsvis sju av tio dödsfall på svensk järnväg är suicid. En ytterligare åtgärd för att få ner dödstalen kan bli att kameraövervaka mänsklig aktivitet på särskilt drabbade spårområden.
– Vi vet att effekten blir större om stängslen kompletteras med kameror, och det är ett arbete som vi påbörjar nästa år. Det skapas då en larmkedja i vilken vi behöver utöka vårt samarbete med polis, räddningstjänst och väktarbolag, säger Britt Lisra.