– Hade vi mer medel, hade mer blivit gjort. Nu får vi prioritera vissa områden och vi ser att arbetet tar väldigt lång tid. Det går för sakta, säger Caroline Halsius, miljöhandläggare förorenade områden vid länsstyrelsen i Sörmland.
Länsstyrelsen har i uppdrag av Naturvårdsverket att undersöka och sanera de platser i länet där det tidigare har bedrivits verksamheter som lämnat spår av giftiga kemikalier i marken. I Sörmland finns det 282 sådana utpekade områden, i riskklass 1 och 2. Det betyder att föroreningarna på platsen kan innebära stora eller till och med mycket stora risker för människors hälsa och miljön. Länsstyrelsen har bland annat hittat kvicksilver och kadmium på platserna, tungmetaller som kan ge upphov till exempelvis njurskador. Faran ligger i att kemikalierna kan sprida sig i marken och i värsta fall leta sig ut i grundvattnet. Något som kan få stora konsekvenser om ekosystemet skadas eller vattenkvalitén försämras.
– Behovet av att göra något är stort, säger Caroline Halsius.
Förorenade områden ska saneras enligt en nationell plan men trots att det genomfördes en rad insatser på flera håll i landet förra året så anser även Naturvårdsverket att arbetet går alldeles för långsamt.
– Fortsätter arbetet i den här takten dröjer det till år 2080 innan alla objekt i riskklass 1 är sanerade, säger Anna Nordin som är handläggare på Naturvårdsverket.
Anledningen till att arbetet inte kan bedrivas i den takt som är nödvändig är enligt Anna Nordin att pengarna inte räcker till. Naturvårdsverket fick knappt 400 miljoner kronor i anslag från regeringen för 2015, men för att kunna skynda på arbetet och utveckla sina metoder skulle Naturvårdsverket behöva omkring 600 miljoner kronor, de kommande tre åren. Av verkets 400 miljoner fick länsstyrelsen i Sörmland drygt 1,7 miljoner kronor för 2015.
Först på länsstyrelsens åtgärdslista ligger Hedlandet i Strängnäs kommun, där Stjernquist Metallfabrik hade sin verksamhet. Området har tidigare pekats ut som ett av de mest förorenade områdena i landet. Återställandet av ett förorenat område tar många år eftersom de först ska inventeras och undersökas innan det kan ske någon sanering. Just därför måste arbetet trappas upp så snart som möjligt, menar Anna Nordin.
– Det är inte så att vi kan räkna några dödsfall på grund av föroreningarna i dag, utan det handlar om att undanröja hot mot människa och miljö som kommer på längre sikt, säger hon.
KARTOR: Förorenade industriområden - här finns de:
Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa