Att det finns många högutbildade bland de flyktingar som kommit till Sörmland det senaste året är väl känt. Det gäller inte minst flyktingar från Syrien, vilket framgår av Arbetsförmedlingens intervjuer med nyanlända.
– Av de syrier som fanns inom Etableringen i januari i år hade 40 procent någon form av eftergymnasial utbildning, säger Jens Lotterberg på Arbetsförmedlingens analysavdelning, men tillägger samtidigt att uppgifterna bygger på de nyanländas egna uppgifter.
Nu vet man också hur många av flyktingarna som har sjukvårdsutbildning.
– Migrationsverket och arbetsförmedlingen har gjort en kartläggning som visar att det fanns 150 personer med vårdbakgrund på Migrationsverkets anläggningar i Sörmland, säger Lilian Andersson, HR-specialist på landstinget.
Bland de 150 fanns 30 specialistläkare som är föremål för landstingets särskilda intresse. Alla har redan permanent uppehållstillstånd, är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och bor på olika håll i länet. De flesta finns i Eskilstuna. Målet är att snabbt få ut dem på praktik inom den sörmländska sjukvården.
Förhoppningen är förstås att de så småningom, med svensk läkarlegitimation i fickan, också ska välja att stanna kvar i Sörmland.
Att få en invandrad läkare fortbildad och legitimerad till svensk sjukvård kostar drygt tiondelen mot vad det kostar att utbilda en svensk läkare. Det har akademikerorganisationen Saco räknat ut.
Problemet är att det fortfarande tar alldeles för lång tid. Ett av skälen är fortsatt långa handläggningstider på Socialstyrelsen som ska bedöma kvaliteten på den utländska utbildningen. På myndighetens hemsida står att man just nu granskar ansökningar som kom in i mars 2015.
Nästa svårighet är att få plats för provtjänstgöring på en vårdenhet, vilket än så länge är en förutsättning för att få svensk legitimation. Många vårdavdelningar avböjer på grund av personalbrist, man har helt enkelt ingen tid över till att handleda utländska kollegor.
I Sörmland hoppas man komma åt problemet genom att erbjuda pengar. Enheter som ställer upp med handledare får en ersättning på mellan 9 000 och 10 000 kronor i månaden. Kostnaden delas mellan Arbetsförmedlingen och landstinget.
Ikväll onsdag ordnar landstinget mingelkväll på Mälarsjukhuset. De Inbjudna är nyanlända med vårdbakgrund som ombeds ta med CV och personliga brev för att kunna presentera sig själva och berätta om sin kompetens.
Landstingets ledning ställer upp mangrant på minglet. Både landstingsdirektör Jan Grönlund och biträdande landstingsdirektör Jörgen Striem är på plats, liksom HR-direktör Solveig Lampe. Dessutom deltar arbetsförmedlingens chefer från Eskilstuna och Nyköping, liksom företrädare för olika personalorganisationer. Flera av de nyanlända läkare som gjort eller gör praktik ute på sörmländska vårdenheter är också inbjudna tillsammans med sina handledare.
– Jag vet att närmare 50 nyanlända tackat ja. Inte bara läkare utan också annan vårdpersonal, säger Lilian Andersson.